Verkkouutiset

Autoverolain EU-tuomioistuimessa kaatanut lakimies: Alkon monopoli on EU-oikeuden vastainen

Alkotaksin lakimies aikoo valittaa Helsingin hovioikeuden tuomiosta korkeimpaan oikeuteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Virolaista alkoholin nettikauppiasta niin kutsutussa Alkotaksi-oikeusjutussa edustava OTK Petteri Snell sanoo valittavansa Helsingin hovioikeuden tuomiosta korkeimpaan oikeuteen.

Hovioikeus antoi laajaa mediahuomiota saaneen tuomionsa maanantaina. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä.

EU-tuomioistuimeen asti edenneestä autoverojuttusaagasta tunnetuksi tullut Snell kummeksuu hovioikeuden ratkaisua.

– Hovioikeus lähti pohtimaan asiaa omin päin. Mielenkiintoinen kysymys on, että onko sillä edes rikosjutussa kompetenssia tällaiseen, hän toteaa Verkkouutisille.

Snellin mukaan ratkaisussa tehtiin politiikkaa.

– Tuomioistuin kehitteli sinne esimerkiksi näitä valvontajärjestelmiä.

Snellin mielestä hovioikeuden olisi tullut pysyä syyttäjän esittämien väitteiden raameissa sen sijaan, että kehitti itse argumentteja jutussa haastettujen suomalaisten säädöksien tueksi.

Hovioikeus katsoi tuomiossaan, että mietojen, eli korkeintaan 4,7 tilavuusprosenttia alkoholia sisältävien, juomien etämyyntiä ei voida kieltää nykyisellä tavalla.

Tuomioistuin perusteli ratkaisua muun muassa sillä, että mietojen etämyyntiin on mahdollista kehittää vähittäiskaupan valvontaa vastaavia järjestelmiä. Siksi täyskielto ei EU-oikeuden nojalla ole mahdollinen. Käytännössä tämä merkitsi virolaisyrittäjän alkoholirikossyytteiden kumoamista mietojen juomien osalta.

Alkon monopoliin kuuluvien juomien kohdalla hovioikeus kuitenkin totesi, että suomalainen etämyyntikielto on linjassa EU-oikeuden kanssa.

Hovioikeuden tulkinnan mukaan vahvojen juomien rajat ylittävän etämyynnin salliminen merkitsisi sitä, että vastaava oikeus olisi annettava kotimaisillekin toimijoille. Se taas tarkoittaisi koko monopolin lakkauttamista, mihin EU-oikeus ei Suomea velvoita.

”Kokeilkaa itse”

Petteri Snell aikoo valittaa hovioikeuden ratkaisusta korkeimpaan oikeuteen.

Hänen mukaansa Alkon monopolia ei ole järjestetty EU-oikeuden edellyttämällä tavalla. Tämän vuoksi vahvojenkaan juomien etämyyntiä ei voida kieltää.

Snell mainitsee esimerkiksi EU-tuomioistuimen alkoholin etäkauppaa Ruotsissa koskevassa tapauksessa vuonna 2007 antaman ratkaisun.

Siinä katsottiin, että on kohtuutonta edellyttää kuluttajilta, että he tilaavat ulkomailta juomia ainoastaan monopolimyymälän kautta.

– Kaikki voivat kokeilla tätä ihan itse tilaamalla Alkon kautta jonkun netissä näkemänsä harvinaisemman pullon.

– Pystyykö Alko sen toimittamaan? Pystyykö se siihen ilman, että pulloja on tilattava vaikka vähintään kuusi? Pystyykö se siihen ilman, että hinta on korkeampi kuin muuta myyntikanavaa käyttämällä, Snell luettelee.

Hänen mukaansa järjestelmä on EU-oikeuden vastainen.

Alko tarjoaa verkkosivuillaan valikoimansa ulkopuolisten tuotteiden ”erikoistilauspalvelua”.

Asiakkaan on ensin rekisteröidyttävä Alkon asiakkaaksi ja sitten täytettävä lomake tuotteesta. Sen jälkeen Alko selvittää tuotteen saatavuuden.

– Erikoistilauksissa kannattaa huomioida, että juomat toimitetaan pakkauksittain, joissa on yleensä 6 tai 12 pulloa. Lisäksi joidenkin tavarantoimittajien vähimmäistilausmäärä voi olla suurempi, Alko ohjeistaa.

Tuotteet hinnoitellaan Alkon mukaan ”samalla tavalla kuin vakiovalikoiman tuotteet”. Vähittäismyyntihinnan lisäksi peritään 40 euron maksu jokaista tuotemerkkiä kohden.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)