Verkkouutiset

Alkoholinhuuruinen nuoruus antaa huonon ennusteen aikuisuuteen

Tuoreen suomalais-amerikkalaisen tutkimuksen mukaan runsas alkoholin käyttö itsessään altistaa varhaisaikuisuuden ongelmille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että nuoruusiän runsas juominen on yhteydessä moniin varhaisaikuisuudessa ilmeneviin ongelmiin, esimerkiksi opintojen keskeyttämiseen, taloudellisiin vaikeuksiin, ihmissuhdeongelmiin, riskikäyttäytymiseen ja luonnollisesti myös päihderiippuvuuteen.

Aikaisemmat tutkimukset eivät kuitenkaan ole osoittaneet, että nuoruusiän runsaan alkoholinkäytön ja varhaisaikuisuuden vaikeuksien välillä olisi syy-seuraussuhde; yleisesti on oletettu, että niin nuoruusvuosien ryyppääminen kuin varhaisaikuisuuden ongelmatkin selittyvät osin perhetaustalla ja muilla sosiaalisilla ympäristötekijöillä ja osin geneettisillä tekijöillä.

Äskettäin julkaistu suomalais-amerikkalainen tutkimus kuitenkin osoittaa, että alkoholilla näyttää olevan tässä kuviossa oma itsenäinen roolinsa. Tutkimuksessa hyödynnettiin suomalaista kaksosaineistoa; tarkastelun kohteeksi otettiin identtiset kaksosparit, joiden alkoholinkäyttö nuorena poikkesi toisistaan.

– Koska tutkimme identtisiä kaksosia, joilla on sama perimä ja perhetausta, pystyimme sulkemaan pois yhteisen perimän ja ympäristön vaikutuksen. Tästä huolimatta nuoruusiän runsaalla alkoholinkäytöllä ja varhaisaikuisuuden vaikeuksilla säilyi vahva yhteys. Yksilötasolla tämä yhteys ei siis ole seurausta perhetaustasta tai muista sosiaalisista tekijöistä, vaan näyttää siltä, että liiallinen alkoholinkäyttö itsessään altistaa nuoren vakaville ongelmille varhaisessa aikuisiässä, sanoo akatemiaprofessori Jaakko Kaprio Helsingin yliopistosta.

Tutkimus vahvisti aikaisempaa tietoa siitä, että nuoruusiän alkoholiongelmilla oli yhteys varhaisessa aikuisiässä ilmeneviin vaikeuksiin.

Tutkimuksen mukaan niillä yksittäisillä kaksosilla, joilla 18,5 vuoden iässä oli ongelmia alkoholinkäytön kanssa, esiintyi selvästi muita enemmän elämää haittaavia vaikeuksia 25 vuoden iässä eli päihderiippuvuutta, sairauksia, riskikäyttäytymistä, keskeytettyjä opintoja ja talousongelmia sekä yleistä tyytymättömyyttä elämäänsä.

– Voisiko olla, että liiallinen altistuminen alkoholille nuoruudessa aiheuttaa sellaisten tapahtumien kierteen, jotka häiritsevät onnistunutta siirtymistä aikuisuuteen, pohtii projektin vastuututkijana toiminut professori Richard J. Rose Indianan yliopistosta.

– Jos nuoruusiän ongelmajuomisen ja myöhempien vakavien ongelmien välillä on suora syy- seuraussuhde – kuten tutkimuksen perusteella on syytä olettaa – nuorten tulisi saada ajoissa tietoa siitä, mitä pitkäaikaisia ja kasaantuvia haittavaikutuksia runsaalla alkoholin käytöllä voi heidän elämässään myöhemmin olla, Rose jatkaa.

– Tämä tutkimus vahvistaa käsitystä siitä, että nuoret ovat erityisen herkkiä alkoholin haitallisille vaikutuksille eikä heidän siksi tulisi juoda alkoholia. Perheiden ja yhteiskunnan pitäisi suojella nuoria paljon nykyistä voimakkaammin alkoholin haitoilta, toteaa Kaprio.

Tutkimus on julkaistu Alcoholism: Clinical & Experimental Research-tiedelehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)