Verkkouutiset

Minimihinta kaikille juomille – tässäkö ratkaisu alkoholin liikakäyttöön?

London School of Economicsin professori Joan Costa-i-Font ehdottaa alkoholille minimihintaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Addiktit eivät välttämättä vastaa hintamuutoksiin odotetulla tavalla. Kun tämä yhdistetään huoleen siitä, että uudet toimenpiteet voivat kohdistua liiaksi köyhiin kansanosiin, on ulkoisten tekijöiden vaikutusta riippuvuutta aiheuttavien aineiden käyttöön vaikea arvioida”, Joan Costa-i-Font kirjoittaa kolumnissaan VOX-sivustolla.

Costa-i-Fontin mukaan kulutukseen vaikuttavien päätösten tekeminen on hankalaa alkoholin ja nikotiinin kaltaisten aineiden kohdalla.

Labour-puolueen Britanniassa ehdottama alkoholin minimihinta on hänen mukaansa kuitenkin toimiva ratkaisu sen käytön hillitsemiseen.

”Perinteinen tapa olisi nostaa veroja siihen asti, että hinnat heijastavat tuotteen yhteiskunnalle aiheuttamia kustannuksia”, Costa-i-Font toteaa.

Costa-i-Fontin mukaan pelkät veronkorotukset eivät kuitenkaan aina toimi, koska ne kohdistuvat epätasa-arvoisesti eri kuluttajaryhmiin ja voivat johtaa etenkin nuorten aikuisten kohdalla ainoastaan siihen, että he vaihtavat halvempiin ja huonolaatuisempiin juomiin alkoholinkäytön vähentämisen sijaan.

”Minimihintaa tulisi soveltaa kaikkiin alkoholijuomiin, jos halutaan välttää se, etteivät nuoret kuluttajat vaihda korvaaviin tuotteisiin juomisen vähentämisen sijasta”, Costa-i-Font kirjoittaa.

Kanadassa tehdyn tutkimuksen mukaan alkoholin minimihintojen korottaminen 10 prosentilla johti 16 prosentin laskuun kulutuksessa.

”Tästä seuraa monia mahdollisia hyötyjä, kuten muun muassa alentunutta kuolleisuutta sekä vähemmän sairaalakäyntejä, rikoksia ja sairaspoissaoloja”, Costa-i-Font listaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)