Verkkouutiset

Suomalaiset kittaavat alkoholia lähes 4,6 miljardilla eurolla

Suomalaiset käyttivät rahaa alkoholin ostamiseen viime vuonna yhteensä 4 556 miljoonaa euroa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Rahamäärä on prosentin pienempi vuoteen 2012 verrattuna, ilmenee uudesta Päihdetilastollisesta vuosikirjasta.

Alkoholimenojen kokonaisuudesta Alkoista, elintarvikeliikkeistä, huoltoasemilta ja kioskeista ostetun alkoholin eli vähittäiskulutuksen menot olivat viime vuonna 3 046 miljoonaa euroa. Ravintoloissa tapahtuvan anniskelukulutuksen menot olivat 1 510 miljoonaa euroa.

Alkoholijuomien kokonaiskulutus oli 11,6 litraa sataprosenttisena alkoholina 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti. Kokonaiskulutus on pysynyt lähes ennallaan vuoteen 2012 verrattuna.

Alkoholin vähittäismyynnissä on Alkon myymälöiden osuus myynnistä laskenut. Alkon myymälöiden osuus koko tilastoidusta kulutuksesta oli 44 prosenttia vuonna 2004 ja 40,6 prosenttia vuonna 2013. Samaan aikaan muun vähittäismyynnin osuus on kasvanut 39,3 prosentista 45,6 prosenttiin tilastoidusta kulutuksesta.

Alkoholijuomien ravintoloissa tapahtuvan anniskelumyynnin osuus oli 13,8 prosenttia tilastoidusta kulutuksesta.

A-klinikoiden asiakkaiden määrä on vähentynyt viime vuosina. Asiakkaita oli viime vuonna noin 42 200 eli prosentti vähemmän kuin edellisvuonna. Myös päihdehuollon kuntoutuslaitosten asiakkaiden määrä on vähentynyt vuodesta 2009 alkaen. Viime vuonna kuntouttavan päihdehoidon laitosasiakkaita oli noin 5 200, mikä on noin kolme prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Alkoholin käyttö aiheutti julkiselle sektorille arviolta noin miljardin euron välittömät haittakustannukset vuonna 2012.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)