Verkkouutiset

Myös näitä esitetään ministeriön kohumuistiossa: promilleraja alas, puistojuopottelua kitkettävä

Virkamiehet haluaisivat muun muassa laskea rattijuopumuksen promillerajaa ja rajoittaa alkoholin nauttimista julkisilla paikoilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sosiaali- ja virkamiesten tekemän alkoholilain uudistamista koskevan arviointimuistion keskeisinä tavoitteina on muun muassa ”alkoholin saatavuuden yleinen rajoittaminen sekä alkoholijuomien nauttimistilanteiden rajoittaminen”. Yli 50 tahoa antoi viime syksynä lausuntonsa alkoholilain uudistusta koskevasta arviomuistiosta.

Arviomuistiossa esitetään alkoholiverotuksen kiristämistä säännöllisin väliajoin sekä keskioluen laimentamista. Veronkorotuksia kannattavat lausunnoissaan erityisesti terveysjärjestöt. Elinkeinojärjestöt vastustavat verotuksen kiristämistä. Myös työvoima- ja elinkeinoministeriö suhtautuu alkoholiveron korotuksiin epäillen ja huomauttaa, että niillä ei ole ollut suurta kulutusta vähentävää vaikutusta.

Myös alkoholin nauttimisen rajoittamista julkisilla paikoilla halutaan virkamiesten laatiman muistion mukaan suitsia. Kunnat tulisi muistion mukaan valtuuttaa päättämään puistojuopottelun rajoituksista. Myös alueet, joissa alkoholia saisi nauttia, tulisi arviomuistion mukaan määritellä nykyistä tarkemmin. Esimerkiksi sisäasiainministeriö, Poliisihallitus, Kuntaliitto, Ehkäisevän päihdetyön verkosto sekä useat elinkeinojärjestöt kannattavat kieltoalueiden täsmentämistä ja kunnallisen päätösvallan lisäämistä.

Promillerajaa laskettava

Arviomuistiossa esitetään myös rattijuopumusrajan alentamista 0,2 promilleen. Promillerajan laskua kannattavat laajasti järjestösektori ja sisä- sekä liikenne- ja viestintäministeriöt. Esimerkiksi Lastensuojelun keskusjärjestö korostaa, että promillerajan laskeminen vaikuttaisi kansalaisten juomatapoihin ja käyttäytymiseen jopa alkoholin kokonaiskulutusta laskevasti.

Oikeusministeriö vastustaa lausunnossaan promillerajan laskua. Ministeriö katsoo, että rattijuopumuksen rangaistavuuden todellinen tarkoitus on parantaa liikenneturvallisuutta. Sitä ei ministeriön mielestä ole hyväksyttävää käyttää muihin tarkoituksiin.

Kaupoille säännöksiä

Alkoholin yleistä saatavuutta halutaan rajoittaa muun muassa kauppojen myyntiaikoihin puuttumalla. Asiasta kertoi tiistaina Helsingin Sanomat. Tämä ja alkoholituotteiden laimentaminen saavat kannatusta valvontaviranomaisilta sekä terveys- ja lastensuojelujärjestöiltä. Alko katsoo lausunnossaan, että alkoholijuomien vähittäismyynti voisi kaikissa myyntipisteissä alkaa vasta aamukymmeneltä.

Lausunnoista ministeriössä tehdyn yhteenvedon mukaan elinkeinoelämää lähellä olevat viranomaistoimijat ja elinkeinoelämän järjestöt kritisoivat alkoholin myynnin rajoituksia vedoten kilpailu-, talous- ja työllisyysvaikutuksiin. Muun muassa työvoima- ja elinkeinoministeriö katsoo, että rajoituksia tulisi vähittäiskauppojen sijaan kohdistaa Alkon myyntiin.

Panimoliitto, Pienpanimoliitto, Päivittäistavarakauppa ja Olutliitto katsovat, että yleisten rajoitusten sijasta kulutusta tulisi suunnata miedompiin alkoholijuomiin. Ehkäisevän päihdetyön verkosto esittää lausunnossaan uusia säännöksiä alkoholituotteiden sijoittelulle kaupoissa, joilla määriteltäisiin erilliset myyntialueet ja kiellettäisiin alkoholijuomien ”houkutteleva sijoittelu”.

Uudistus levällään

Uudistettua alkoholilakia valmistellaan sosiaali- ja terveysministeriössä peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd.) johdolla.

Lakiesityksen piti Helsingin Sanomien mukaan alun perin valmistua vuodenvaihteessa. Lehden mukaan viimeksi sitä odoteltiin eduskuntaan maaliskuun alussa. Huovisen valtiosihteeri Ulla-Maija Rajakankaan mukaan asia on jäänyt ministeriössä sote-uudistuksen jalkoihin. Hallitus ei Rajakankaan mukaan ole vielä edes käsitellyt alkoholilain uudistamista. HS:n mukaan lakiesitys on edelleen tarkoitus saada eduskuntaan kevään aikana.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)