Verkkouutiset

”Oikealle kääntyminen sallittava punaisilla”

Kansanedustaja Mikko Alatalo ehdottaa ajoneuvoille oikeutta kääntyä liikennevaloissa oikealle punaisillakin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokuntaan kuuluvaa Mikko Alataloa (kesk.) surettavat viimeaikaiset koululaisten jäämiset auton alle. Kahdessa tapauksessa sekä autolle että jalankulkijalle oli palanut vihreä,

Hän esittää, että ajoneuvo saisi kääntyä liikennevaloissa oikealle punaisillakin, kun kuljettaja on ensin varmistanut, ettei vasemmalta ole tulossa liikennettä.

Alatalon mukaan normaalissa tilanteessa palaa punainen valo kävelijöille ajoradalla, jonne käännytään oikealle. Näin vaaratilannetta ei tältä osin synny.

– Nykyisin liikennevaloissa odotellaan turhaan, kun liikennettä on katsojaan nähden vain oikealta vasemmalle, Mikko Alatalo toteaa nykykäytännöstä tiedotteessaan.

Alatalon mukaan auton alle jäämisten riski pienenisi, kun oikealle kääntyvää autojonoa voitaisiin purkaa jo kun suojatiellä ei varmasti ole ketään. Oikealle kääntyvä ajoneuvo olisi velvollinen väistämään myös jalankulkijoita.

Hän korostaa, että punaisia päin tulee kääntyä erityistä varovaisuutta noudattaen ja varmistaen, ettei vasemmalta ole tulossa ajoneuvoja.

– Mikäli laki saataisiin muutettua, lisättäisiin liikenteen sujuvuutta. Risteyksissä, jossa tämä on mahdollista, olisi tietty liikennemerkki, joka osoittaisi risteyksen olevan riittävän turvallinen kyseiseen toimintatapaan.

Monissa maissa on hänen mukaansa toimivana käytäntönä, että tieliikenteessä valo-ohjatuissa risteyksissä oikealle kääntyminen on sallittua punaisen liikennevalon palaessa.

Kansanedustajan mukaan toteutuessaan muutos vähentäisi turhasta ajoneuvojen seisottamisesta aiheutuvia päästöjä. Suuri hyötyjä muutoksesta olisi myös julkinen liikenne ja erityisesti linja-autoliikenne, koska tavallisesti oikealle kääntyminen tapahtuu juuri niin sanotulta linja-autokaistalta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)