Verkkouutiset

Verojaoston puheenjohtaja: Veropolitiikan tekeminen mopoilla on liian pieni idea

Kansanedustaja Olavi Ala-Nissilän mukaan verotuksen kokonaisuuteen tarvitaan iso tiekartta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskustan kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä on eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston tuore puheenjohtaja.

Hän kirjoittaa Verkkouutisten blogikirjoituksessaan avoimuudesta verotuista ja tiekartasta verotuksessa.

Olavi Ala-Nissilä käsittelee ensin kokoomuksen Harry Harkimon aloitetta etujärjestöjen rahankäytön läpinäkyvyydestä. Myös Ala-Nissilä katsoo, ettei se nykyisin ole riittävästi läpinäkyvää ja aloite oli hyvä avaus.

– Kansanedustajan pitää ilmoittaa vaalituki-ilmoituksessaan kaikki kahvikuppilaskutkin. Hyvä niin.

– Etujärjestöjen tulorahoitus perustuu jäsenmaksujen vähennyskelpoisuuteen maksajan verotuksessa. Verotukea tulee myös yleishyödyllisyyden verovapauden kautta. Keskustelua käydään myös useiden etujärjestöjen saamista yleishyödyllisen asuntorakentamisen verovapaista osinkotuloista. Samoin tämä osin liittyy nopeasti kasvavaan asumistukeen ja sen vaikutukseen asuntojen hintoihin, Ala-Nissilä listaa.

Hänen mukaansa läpinäkyvää pitäisi olla myös esimerkiksi merenkulun mittava verotuki ”erityisesti niin sanottujen viihdelaivojen osalta”.

Olavi Ala-Nissilän mukaan moottoripyörä- ja veneveroilla oli tarkoitus kerätä rahaa valtion kassaan. Kun valmistelussa todettiin, ettei tavoite toteutuisi, pisteveroista luovuttiin. ”Hyvä niin”.

– Kaiken kaikkiaan veropolitiikan tekeminen mopoilla onkin liian pieni idea. Jatkossa verotuksen kokonaisuutta on Suomessa tarkasteltava sekä asiantuntijavoimin että poliittisten päättäjien toimesta toimintaympäristön koko ajan muuttuessa. Tarvitaan verotuksen tiekartta – suunnitelma, jossa tähdätään työllisyyden, investointien ja innovaatioiden edistämiseen oikeudenmukaisuus huomioiden, Olavi Ala-Nissilä kirjoittaa.

Hänen mukaansa valtiovarainministeri Petteri Orpon asettama yritysverotuksen asiantuntijaryhmä oli tarpeen mutta liian kapea-alainen.

– Tarvitsemme vielä laajempaa tarkastelua verotukseen ja osin sosiaaliturvaan. Kansainvälinen verokilpailu ja veromuutokset, työn muuttuminen, kannustinloukut, digitalisaatio ja maakuntauudistus muun muassa antavat aiheen.

– Ennakoitavuus on tärkeää verotuksessa. Edettäköön siksi maltillisesti ja erityisesti avoimuuden ja ison tiekartan tietä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)