Verkkouutiset

Miksi alaikäinen uhri on aikuista huonommassa asemassa? 16-vuotias vainoaja voi selvitä nuhtelulla

Viime vuonna tehtiin yli 600 rikosilmoitusta vainoamisesta. Vain alle kymmenessä tapauksessa epäilty oli alle 18-vuotias.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vainoamisrikoksen tunnusmerkistö sopisi parisuhteisiin liittyvien tapausten lisäksi myös koulukiusaamiseen, mutta jostain syystä viranomaiset eivät pidä koulukiusaamistapauksia vainoamisena.

Asia on askarruttanut nettipoliisi Marko ”Fobba” Forssia. Hänen mukaansa ”jos aikuinen käyttäytyisi kuten koulukiusaaja, se olisi selkeästi vainoamista”.

– Alaikäisen tekijän takia alaikäisen uhrin kärsimys ja haitta voi jäädä liian vähälle huomiolle aikuiseen verrattuna. Tämä on myös osa-alue uhrin aseman parantamispyrkimyksissä, ja lisäksi se herättää kysymyksen siitä, onko nykytilanne YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukainen, Marko Forss toteaa.

Kokoomuksen kansanedustajaehdokkaana Kaakkois-Suomessa oleva Forss piirtää asiasta kirjoittamassaan blogissa esimerkin.

– Työpaikan pikkujouluissa mies kourii naista jalkovälistä ja asiasta tehdään rikosilmoitus seksuaalisesta ahdistelusta. Jos sama skenaario viedään koulumaailmaan 16-vuotiaiden osapuolien välille, on seurauksena yleensä korkeintaan opettajan nuhtelu, eikä kenellekään tule yleensä mieleenkään viedä asiaa poliisille, Marko Forss kuvailee.

Forssin mukaan tekijöiden osalta erilainen puuttumiskynnys on ymmärrettävää. Alaikäinen tekijä saa ”alennusta” teostaan neljäsosan ja nuoruus voi rajoittaa esitutkintaa. Koulukiusaamisia poliisi taas selvittelee yleensä vain vakavammissa tapauksissa.

Mutta entä 16-vuotias uhri? Hänen osaltaan asia voi jäädä siihen.

Forss kysyy, eikö alaikäinen saata kärsiä teosta jopa enemmän. Silti asian hoitaminen jätetään viranomaiskoneiston ulkopuolelle.

– Peilaammeko tilannetta liikaa tekijän kautta, jolloin uhri ei saa samaa rikosoikeudellista suojaa, jos kyseessä ovat alaikäiset osapuolet?, hän kysyy.

Forssin mukaan poliisin ja pakkokeinojen mukaan vetäminen kaikkiin alaikäisten välisiin tapauksiin ei tietenkään ole paras vaihtoehto, mutta hän toivoo herättävän huomioimaan myös alaikäisten uhrien oikeudet rikostapauksissa.

Turun Sanomissa oikeustieteen professori Kevät Nousiainen on ihmetellyt, hoidetaanko törkeitäkin kiusaamisrikoksia vain sovittelun kautta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)