Verkkouutiset

”Etenkään Hjallis Harkimo ei tämän tiedonkulun piiriin kuulu” – näin AKT vastasi kyselyyn tileistä

Hjallis Harkimon ja yli sadan muun kansanedustajan aloitteesta kirjanpidon avoimuudesta käytiin eduskunnassa värikäs keskustelu.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnassa käytiin keskiviikkona illalla lähetekeskustelu paljon esillä olleesta kokoomuksen kansanedustaja Harry Harkimon lakialoitteesta.

Hjallis Harkimo kertoi esittelypuheenvuorossaan kokemuksistaan. Hän oli kysellyt liitoista, mitä ovat heidän tilinpäätöksissään näkyvät kulut.

– Pyyntööni kulujen esittelystä ei enää saanut vastausta. SAK:n (puheenjohtaja Jarkko) Elorannan mukaan työtaistelukyky ja -valmius ovat liiton omia asioita, Harkimo totesi.

– Jäin sen tiedon varaan, että varsinaisen toiminnan kulut ovat järjestön toimintaan liittyviä kuluja, mitkä aiheutuvat yleishyödyllisestä toiminnasta. Onko lakkoilu, työtaistelu, mielenosoituksen järjestäminen, yleishyödyllistä toimintaa, jota valtion tulee tukea?

Yksikään keskusjärjestö tai liitto ei hänen mukaansa kerro, mihin he sijoittavat omaisuuden.

– Kun tiedustelin tilitietoja Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n talouspäällikkö (Kati) Wallinilta, totesi hän, että etenkään Harkimo ei tämän tiedonkulun piiriin kuulu. On se nyt kummallista, kun kaikkien omien yritysteni tiedot ovat kuitenkin julkisesti nähtävillä ja poliittiset puolueetkin rahoitusta valvovat.

Harkimo huomautti, että kansanedustajana hän on itse velvollinen ilmoittamaan jopa eduskuntaan saamiensa lahjojen arvon. Keskustan Olavi Ala-Nissilä huusi väliin, että ”joka kahvikuppikin pitää ilmoittaa”.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi olevan ”ilahduttavaa ja tervetullutta, että edustaja Harkimo on kiinnostunut edistämään avoimuutta tilinpäätöstietojen osalta”.

– Johdonmukaisuuden nimissä edustaja Harkimo ja kokoomus ajavat varmasti avoimuutta yhtä suurella tarmolla myös maakohtaisen veroraportoinnin, automaattisen verotietojen vaihdon ja esimerkiksi hallintarekisterin osalta, Li Andersson totesi.

Anderssonin mukaan edustaja Harkimon aloitteessa kuitenkin keskitytään vain työmarkkinajärjestöjen tilinpäätösten avoimuuteen, joka ”rajaus on monella tapaa keinotekoinen, joten miksi aloitteen tekijä Harkimo sitten on tehnyt näin?”.

– Minun tulkintani on, että hänen aloitteensa todellinen pyrkimys on heikentää ammattiyhdistysliikkeen asemaa kyseenalaistamalla työmarkkinajärjestöjen yleishyödyllisyyttä, sen jälkeen poistaa jäsenmaksujen verovähennyskelpoisuus ja tästä seuraten nostaa liiton jäsenyyden kustannuksia suomalaisille palkansaajille.

Klassista porvaripolitiikkaa

– Tämä on oikein klassista ja monella tapaa myöskin hyvin perinteistä porvaripolitiikkaa, jota on toteuttanut muun muassa Ruotsin entinen oikeistohallitus, joka nostamalla liittojen jäsenyyden hintaa sai aikaiseksi merkittävän järjestäytymisasteen laskun, Li Andersson sanoi.

Perussuomalaisten Kari Kulmala huusi salista ”hyvä”. Tämä pillastutti Anderssonia.

– Perussuomalaisten edustaja itse asiassa huusi ”hyvä” siinä kohtaa, kun minä esitin pelkoni ja epäilykseni siitä, että tämä pitkässä juoksussa johtaa kehitykseen, jossa järjestäytymisaste laskee. Ja siihen hän huusi ”hyvä”. Eli edustaako tämä perussuomalaisten näkemystä ammattiyhdistysliikkeestä ja ammattiyhdistysliikkeen toiminnan tärkeydestä, eli pidättekö tosiaankin kannatettavana sellaista kehitystä, jossa järjestäytymisaste myös Suomessa lähtisi laskemaan, Andersson kysyi.

Li Anderssonin mukaan ”Harkimo puheenvuorossaan taisi jopa kyseenalaistaa työntekijöiden lakko-oikeuden”.

Hjallis Harkimo sai vastauspuheenvuoron.

– Ensinnäkään en kyseenalaistanut lakko-oikeutta, en puhunut siitä asiasta mitään. Toiseksi, en puhunut verovähennysoikeuden poistamisesta yhtään, minun lakialoitteeni ei edes koske sitä, Harkimo sanoi.

– Toiseksikin, niistä tilinpäätöstiedoista, ei verkkosivuilta saa minkään näköistä käsitystä, vaikka kaikki sanovat, että ne ovat siellä – siellä ei kerrota kuin että menot ovat 12 miljoonaa ja sijoitukset 50 miljoonaa. Tämä rahamäärä, mitä ammattiyhdistysliikkeet pyörittävät, ja se omistusoikeus ja ne sidonnaisuudet, mitä heillä on, kuuluisivat ehdottomasti julkisuuteen, enkä ymmärrä, miten tähän minun lakialoitteeseeni sekoitettiin nyt nämä kaikki muut asiat, jotka eivät edes kuulu tähän.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)