Verkkouutiset

EU patistaa: ajokortti menee uusiksi aiempaa useammin

Hallitus esittää eduskunnalle, että ennen vuotta 2013 myönnettyjen pitkäaikaisten ajokorttien kaksoiskappaleet olisivat jatkossa määräaikaisia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nyt näiden korttien kaksoiskappaleet ovat voimassa alkuperäisen kortin päättymiseen eli haltijan 70-vuotispäivään saakka.

Ajokortin kaksoiskappaletta tai korvaavaa korttia on haettava esimerkiksi silloin, kun haltijan nimi on muuttunut tai kun kortti on varastettu, kadonnut tai tuhoutunut.

EU:n ajokorttidirektiivin mukaiset määräajat tulivat voimaan Suomessa tammikuussa 2013. Henkilöautokortit ovat voimassa 15 vuotta, ja kuorma- ja linja-autokortit viisi vuotta. Määräaikojen jälkeen kortti on uusittava. Henkilön täytettyä 70 vuotta on kortin voimassaolo viisi tai kaksi vuotta ajokorttiluokasta riippuen.

Ennen vuotta 2013 myönnetyt kortit ja niille jo annetut kaksoiskappaleet ovat voimassa siihen saakka, kun ajokortin haltija täyttää 70 vuotta, mutta enintään 18.1.2033 saakka.

Käytännössä kaksoiskappaleiden ja muiden korvaavien ajokorttien määräaikaisiksi muuttaminen lisäisi ajokortin uusimiskertoja. Erityisesti näin voisi tapahtua raskaan kaluston kuljettamiseen oikeuttavien korttien kohdalla, koska niiden määräaika on vain viisi vuotta.

Esitys ajokorttilain muuttamiseksi perustuu EU:n ajokorttisäännösten toimeenpanoon Suomessa. EU:n komission mukaan Suomen nykykäytäntö ei täytä direktiivin vaatimuksia. Komissio on antanut asiasta virallisen huomautuksen ja kehottanut Suomea toteuttamaan tarvittavat muutokset komission antamassa määräajassa.

Lain voimaantuloajaksi hallitus esittää 1. marraskuuta 2016.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)