Verkkouutiset

Dieetti saattaa pienentää leikkauksesta johtuvaa veritulpan riskiä

Leikkauksiin liittyvien veritulppien aiheuttamia vaurioita aivoissa voidaan todennäköisesti lieventää noudattamalla yksinkertaista dieettiä ennen leikkausta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sydän- ja verisuonileikkausten yhteydessä syntyvät aivoveritulpat aiheuttavat vuosittain Euroopassa ja Yhdysvalloissa yli satatuhatta kuolemaa. Sen lisäksi Euroopassa ja Yhdysvalloissa noin 10–20 prosenttia sydän- ja verisuonileikkauspotilaista eli vähintään 1,5 miljoonaa ihmistä vuodessa saa leikkaukseen liittyvän aivovaurion.

Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutit tutkijat ovat todenneet, että vesipaasto tai proteiiniton dieetti ennen aivoinfarktia pienentävät rotilla vaurioituneen aivoalueen kokoa lähes 40 prosenttia.

Akatemiatutkija Jaan-Olle Andressoo korostaa, että olisi hyvin tärkeää päästä vähentämään leikkauksiin liittyviä aivovaurioita. Näistä osa on niin sanottuja hiljaisia aivovaurioita, jotka jäävät usein diagnosoimatta. Ne saattavat kuitenkin aiheuttaa häiriöitä aivojen tiedonkäsittelytoiminnoissa.

Esimerkiksi sydänleikkauksen jälkeen potilailla saattaa olla ajatteluvaikeuksia, eivätkä arjen asiat eivät suju kuten aiemmin.

– Aivovaurioiden vähentäminen onkin tutkimuksemme pääkohde, ja etsimme nyt yhteistyötahoja näiden dieettien vaikutuksen testaamiseen potilasryhmillä, Andressoo sanoo.

Akatemiatutkija, neurologian erikoislääkäri Kaisa Hartikainen Tampereen yliopistollisen sairaalasta pitää tuloksia mielenkiintoisina.

– Vaikka hapenpuutteen aiheuttamalta hermosoluvauriolta suojaavia hoitoja ja lääkeaineita on tutkittu valtavasti viime vuosina, liuotushoitoa lukuunottamatta aivoinfarktin hermosoluja suojaava hoito on ollut pettymys. Rotilla saadut tulokset avaavat lupaavan uuden mahdollisuuden esimerkiksi niiden kirurgisten hoitojen yhteydessä, joihin liittyy merkittävä aivoinfarktiriski, hän sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)