Verkkouutiset

Suomi aloittaisi työt aamuseitsemältä – radikaali hanke haluaa kaikkialle maailmaan saman kellonajan

Tarvitaanko maailmassa aikavyöhykkeitä? Ekonomistin ja astronomian professorin mielestä ei.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Washington Post kertoo fysiikan ja astronomian professori Dick Henryn ja ekonomisti Steve Hanken aloitteesta aikavyöhykkeiden lopettamiseksi.

Maailmassa olisi heidän ehdotuksessaan vain yksi kellonaika. Se olisi Universal Time UTC, joka on nytkin käytössä oleva Lontoon Greenwichin kellon mukainen standardiaika.

Suomi elää nyt aikavyöhykkeessä UTC+2, mutta muutoksen jälkeen muiden tavoin UTC-ajassa. Me siis siirtäisimme kelloja ja koko elämänrytmiämme kaksi tuntia taaksepäin.

Henryn ja Hanken idea yhdestä kellonajasta lähti liikkeelle Pohjois-Korean päätöksestä siirtää kelloja puoli tuntia taaksepäin. Muutkin ajat ovat sotkuisia: Venäjällä on 11 eri aikavyöhykettä, USA:n mannermaalla neljä, Indonesiassa kolme. Nepal on 45 minuuttia ympäristönsä aikaa edellä. Viisi maata vaihtoi viime vuonna aikavyöhykettään.

Uusi järjestelmä olisi täysin yksinkertainen: kellonaika olisi kaikkialla maailmassa aina sama. Jos kello on 7 aamulla Suomessa, se on 07 aamulla myös Amerikassa.

Muutos yksinkertaistaisi elämää, mutta se toisi alkukaaoksen ja edellyttäisi paljon muutoksia siihen miten aikaan suhtaudutaan. Brittejä lukuun ottamatta maailman ihmisten aikataulut muuttuisivat. USA:ssa herättäisiin iltapäivällä. Suomessa kaikki tapahtuisi kaksi tuntia nykyistä aiemmalla kellonlyömällä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)