TE: Verottaja iski yrittäjään: onko agility vain koiran liikuntaa?

Agility-yrittäjä ei pärjännyt verottajan tulkinnan ja sen seurausten edessä.

  • Agilityssa koira liikkuu, mutta verottaja on vaihdellut kantaansa siitä, liikkuuko ihminen mukana.

    ()

Talouselämä kertoi aiemmassa jutussaan korkeimman hallinto-oikeuden äänin 3-2 tekemästä ratkaisusta. Enemmistö katsoi, että koirien esteratojen eli agility-radan vuokraus ei ole liikuntapalvelua myös ihmisille vaan vain koirille.

Tällöin arvonlisäveron prosentti on 24. Ihmisten liikuntapalveluna veroprosentti on 10.

Uudessa jutussaan TE kertoo pääkaupunkiseudulla useissa paikoissa toimineesta agility-yrittäjästä. Sisä-Suomen yritysverotoimisto oli aikanaan antanut ennakkoratkaisun, jonka mukaan agility-radan vuokraus oli myös ihmisten liikuntaa eli alemman veroprosentin alaista. Hallinto-oikeus oli tosin sittemmin kumonnut ratkaisun.

Yrittäjä oli noudattanut alempaa verokantaa. Verottaja määräsi hänelle tämän vuoksi yllättäen takautuvasti noin 10 000 euron lisäverot. Yrittäjä ei tietenkään voinut enää periä rahoja entisiltä asiakkailtaan, joten summa koitui hänen omaksi tappiokseen.

Yrittäjän mukaan tästä alkanut alamäki johti lopulta koko yritystoiminnan loppumiseen ja velkojen jäämiseen muistoksi. Ylemmät oikeusasteet hylkäsivät hänen valituksensa äänestyspäätöksillä.

Yrittäjä ihmettelee, että hänen naapurissaan toimi samaan aikaan agility-yrittäjiä matalalla alv-prosentilla.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.