Verkkouutiset

MTV: Aarnio-jutulla huikea hintalappu

Jari Aarnion rikosvyyhdin selvittely on Suomen kallein oikeudenkäynti, kertoo MTV:n uutiset.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jari Aarnion rikosvyyhdin kustannukset ovat nousseet yli seitsemään miljoonaan euroon.

MTV:n uutiset keräsi arviot kustannuksista eri toimijoilta. Poliisien ja asianajajien osalta tieto on tarkkaa, mutta syyttäjien ja tuomioistuimen osalta arvio.

Yhteissumma nousi poliisitutkinta ja oikeudenkäynti mukaan lukien noin 7,2-7,4 miljoonaan euroon. Kulut muodostuvat suurelta osin ihmisten palkoista.

Keskusrikospoliisin kokonaiskulut kesällä 2013 alkaneesta tutkinnasta ovat olleet 3,3 miljoonaa euroa. Tutkinta on jatkunut sen jälkeenkin ja niiden kulut ovat olleet vuosina 2015-2016 noin 0,4 miljoonaa.

Jutussa on ollut mukana useampi syyttäjä. Valtakunnansyyttäjänvirastosta arvioidaan, että 6-7 hengen palkkakulut kahden vuoden ajalta ovat noin 800 000-1 000 000 euroa.

Jutussa on ollut päätoimisesti kolme tuomaria ja sihteeri. Heidän palkkakulunsa parin vuoden ajalta ovat jonkin verran yli 600 000 euroa.

Asianajopalkkioita oli maksettu elokuuhun 2015 mennessä 1,2 miljoonaa euroa, mutta maksuja on kertynyt noin 800 000 lisää.

Asianajajakulut ovat nousseet siis jo kahteen miljoonaan, mutta juristeilla on laskuttamatta vielä useiden kuukausien kulut. Asianajajien palkkiot noussevat loppulaskujen myötä noin 2,5 miljoonaan.

Kun juttua istutaan käräjäoikeusvaiheessa noin 130 päivää, niin yhden päivän hinta on laskennallisesti noin 55 000 euroa. Jos tästä vähentää esitutkinnan aikaiset kulut, niin päiväkustannus oikeudenkäynnin ajalta laskee noin puoleen.

Kulut kasvavat todennäköisesti edelleen, kun asiaa ryhdytään puimaan hovioikeudessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)