Verkkouutiset

”Yliopistot eivät tunnista työelämän tarpeita”

Aalto-yliopiston suunnitelma lopettaa perinteinen diplomi-insinöörikoulutus LVI-alalla on herättänyt suurta vastustusta alan järjestöjen piirissä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Koulutuksen lopetuksen myötä LVI-alan vaativiin suunnittelu- ja tuotekehitystehtäviin on entistä vaikeampi löytää alan ammatti-identiteetin omaavaa työvoimaa, sanoo Rakennusteollisuusliiton jäsen LVI-Tekniset Urakoitsijat.

Järjestön asiantuntija Juha-Ville Mäkisen mukaan toimihenkilöiden työvoimapulasta pahasti kärsivällä alalla tieto LVI-koulutuksen muutoksista on otettu vastaan tyrmistyneenä.

Jatkossa LVI-tekniikkaan liittyvät opinnot ovat vain valinnaisia kursseja rakennus- tai energiatekniikan ohjelmissa. Kummastakaan näistä ei valmistu perinteisiä LVI-alan diplomi-insinöörejä.

– Muutos kertoo karua kieltään yliopistojen suhtautumisesta työelämän tarpeisiin. Aallon suunnitelmat ovat vahvasti ristiriidassa sen tosiasian kanssa, että LVI-ala tarvitsee kipeästi korkeasti koulutettua työvoimaa, Juha-Ville Mäkinen sanoo.

Hänen mukaansa ilmiö on laajempi, sillä myös Tampereen teknillinen yliopisto on vastikään irtisanonut kaksi LVI-alan koulutuksen professoria.

– Tavallisella kaupunkilaisjärjellä ajatellen tuntuisi kohtuulliselta, että saatuaan yhteiskunnalta, järjestöiltä ja yrityksiltä rahoitusta yliopistot myös kantaisivat vastuuta yhteiskunnallisista asioista, Mäkinen sivaltaa.

Yliopistoista poiketen ammattikorkeakoulut ovat lähteneet aktiivisesti mukaan LVI-alan koulutuksen kehittämiseen. Mäkisen mukaan niissä aloituspaikkoja on lisätty viime vuosina.

LVI-Tekniset Urakoitsijat on LVI-asennusalalla toimivien yritysten toimiala- ja työnantajajärjestö.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)