Verkkouutiset

Yrittäjä sai tarpeekseen: Miksi vain minä maksan naistyöntekijöideni lasten syntymän kulut?

Yrittäjä maksaa lähes 70 000 euroa äitiyslomakorvauksia. Hänen mielestään olisi oikeudenmukaista, että isien työnantajat maksaisivat osan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsinkiläinen pk-yrittäjä toimii naisvaltaisella alalla. Yritys menestyy ja se on laajentanut viime vuosina. Vakituisia työntekijöitä on tällä hetkellä tuotannossa ja hallinnossa 20 sekä myymälöiden puolella 13, yhteensä siis 33.

Yrityksessä työskentelee lisäksi ”pitkä liuta” puolipäiväisiä, ekstroja ja määräaikaisia.

Parhaillaan kolme työntekijää on äitiyslomalla. Hoitovapaalla on niin ikään kolme. Lisäksi kaksi jää äitiyslomalle lähiaikoina tai on jo jäänyt.

– Eli uusia tai kohta tulevia äitejä on 24 prosenttia työntekijöistä, yrittäjä laskee.

Suurimman osan äitiysloman kuluista hoitaa Kela, joka maksaa äidille äitiyspäivärahaa. Nykypäivän pyynnöstä yrittäjä laski, kuinka paljon äitiyslomat hänelle maksavat.

Yrittäjä maksaa äitiyslomalaiselle 1,5–3 kuukauden palkan, josta Kela korvaa hänelle 70 prosenttia. Kokonaisuudessaan yrittäjä maksaa äitiysloma-ajan lomapalkan, lomaltapaluurahan ja sosiaalikulut.

Yksi äitiyslomalle jäänyt työntekijä maksaa yrittäjälle 7 600–9 200 euroa. Hän laskee, että kahdeksan äitiyslomalle ja hoitovapaalle jäänyttä työntekijää aiheuttavat 67 200 euron kulut. Ne jakaantuvat 1–3 vuoden ajalle, eikä tarkkaa summaa voi etukäteen laskea.

Näiden kulujen lisäksi yrittäjä maksaa määräaikaisten työntekijöiden palkat. Määräaikaisten sopimusten pituudet aiheuttavat ylimääräistä päänvaivaa, koska monet on palkattu hoitovapaalaisen sijaiseksi, ja hoitovapaalta saa palata töihin milloin tahansa.

– Heillä on avoin valtakirja kolme vuotta tulla koska tahansa takaisin, joten on pakko palkata määräaikaisia, joista työntekijöiden liitot sitten valittavat!

Yrittäjä ei pidä ongelmana sitä, että nuoret naiset synnyttävät lapsia. Hän on itsekin yhden teini-ikäisen ja yhden pienen lapsen äiti.

Ongelma tulee siitä, että äidin työnantaja maksaa lähes kaikki lapsen syntymästä aiheutuneet kulut, hän sanoo. Isän työnantajat eivät maksa.

– Tämän päälle tulee vielä se, että äidit jäävät yleensä kotiin hoitamaan sairasta lasta. Nämäkin päivät pitäisi korvata yhteisestä vanhemmuusrahastosta, isän työnantajalle jos isä jää kotiin ja äidin jos äiti jää kotiin, hän vaatii.’

Alkuperäinen juttu julkaistu Nykypäivä-lehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)