Verkkouutiset

Yrittäjät työttömyysturvan lyhentämisestä: Työllisyys paranee, helpotusta kannustinongelmiin

Suomen Yrittäjien mukaan hallituksen esittämät säästöt työttömyysturvasta ovat välttämättömiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen Yrittäjien (SY) mukaan hallituksen esittämät säästöt tarjoavat ratkaisuja ansioturvajärjestelmän kannustinongelmiin

Hallitus kertoi tänään ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan tehtävistä muutoksista. Päivärahan kestoa ollaan alentamassa 500 päivästä 400 päivään. Niillä, joilla on alle kolme vuotta työhistoriaa, kestoa alennetaan 400 päivästä 300 päivään. 58 vuotta täyttäneillä kesto kuitenkin säilyisi 500 päivänä.

Lisäksi päivärahan omavastuuaikaa on tarkoitus pidentää viidestä seitsemään päivään. Niin sanottua ansio-osaa alennettaisiin siten, että uudet ansio-osan prosentit ovat 55 ja 25. Pitkän työuran jälkeen maksettavista korotusosista luovutaan kokonaan.

– Tutkimustiedon mukaan ansioturvan keston lyhentäminen parantaa työllisyyttä. Suomessa se on nyt huomattavasti pidempi kuin monissa kilpailijamaissa, esimerkiksi Saksassa ja Ruotsissa, toteaa SY:n työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén tiedotteessaan.

Hallituksen tarkoituksena on säästää 200 miljoonaa euroa ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta. Tänään julkistettujen toimien nettovaikutus julkisiin menoihin olisi arviolta 135 miljoonaa euroa vuoden 2019 menojen tasolla.

– Työttömyysturvajärjestelmän taloudellisen kestävyyden kannalta leikkaukset ovat välttämättömät. Tiedonannon perusteella hallituksen asettama 200 miljoonan säästötavoite ei vielä täyty, joten uudistamista on jatkettava, Hellstén kertoo.

Valtiovarainministeriössä tehdyn arvion mukaan uudistuksen työllisyysvaikutus olisi noin 10 000 henkilötyövuotta. Tämä vähentää myöhempää leikkaustarvetta.

Suomen Yrittäjien mukaan nykyiseen ansioturvajärjestelmään liittyy ilmeisiä kannustinongelmia, joihin esitys tarjoaa osin ratkaisun.

– On tärkeää, että sosiaaliturvajärjestelmää uudistetaan rohkeasti siihen suuntaan, että sekä työnteko että yrittäminen on aina kannattavaa, Hellstén linjaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)