Verkkouutiset

Lääkäri avautuu Ylellä: Alkoholiongelmaa on kaunisteltu liian pitkään

Alkoholin ongelmakäyttäjät ovat kolmanneksi yleisin potilasryhmä päivystyksissä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turhautuminen on hoitohenkilökunnalla joskus päällimmäinen tunne, kun ambulanssi tai poliisiauto tuo ensiapuun päihtyneen potilaan, joka on tavattu monesti aikaisemminkin. Ylen mukaan humalaiset ja alkoholiongelmaiset potilaat kuormittavat suomalaista terveydenhoitojärjestelmää.

Viimeisin Nordic Healthcare Groupin raportti paljastaa, että alkoholin ongelmakäyttäjät ovat kolmanneksi yleisin potilasryhmä akuuttilääketieteen päivystyksissä.

Hoitajat kertovat Ylelle, että akuuttipäivystyksessä voi olla päiviä, jolloin potilaina on pelkästään alkoholin ongelmakäyttäjiä. Alkoholiin liittyvissä kuolemantapauksissa yleisin kuolinsyy on isku päähän.

Neurokirurgi Ville Leinonen on urallaan nähnyt koko alkoholiongelmien skaalan.

Leinosen mielestä alkoholin haittoja on kaunisteltu Suomessa liian pitkään. Hän vastustaa alkoholin saatavuuden helpottamista, koska se on hänestä ristiriidassa kansanterveydellisten tavoitteiden kanssa.

– Poliitikkojen pitäisi uskaltaa olla olematta populisteja tässä asiassa. Haittavero ei ikinä ole niin suuri, että sillä pystyisi kuittaamaan alkoholin aiheuttamat lisäkulut, hän sanoo.

Hän totesi aiemmin Ylen haastattelussa, ettei häneltä löydy hirveästi sympatiaa humalahakuiselle juomiselle. Parhaiten alkoholiin liittyviä kuolemia ja alkoholin käyttöön liittyviä ongelmia voitaisiin hänen mukaansa torjua ennaltaehkäisevällä työllä.

– Ei kai meillä muuta konstia ole, jos ei opita käyttämään järkevästi, Leinonen pohtii.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)