Verkkouutiset

Sopimus vaikeuksissa: PAM hylkäsi, metallilta kovat ehdot

SAK:n hallitus ottaa kantaa yhteiskuntasopimukseen maanantaina. Pääministeri Juha Sipilän mukaan hallitus ei ota kantaa sopimuksen kattavuuteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Palvelualojen ammattiliito PAMin hallitus päätti, ettei se ole valmis aloittamaan kilpailukykysopimuksen mukaisia soveltamisneuvotteluja.

SAK:hon kuuluvan PAMin puheenjohtaja Ann Selin tiivistää hallituksen keskustelun siihen, ettei pamilaisilla ole luottamusmusta maan hallitukseen ja uskoa työnantajien haluun työllistää ja investoida.

– Kävimme PAMin hallituksessa tiukan keskustelun kilpailukykysopimuksesta, jonka näimme mahdottomaksi matalapalkkaisten palvelualojen työntekijöiden kannalta. Emme voi edistää ihmisten toimeentulon heikkenemistä, kun emme voi luottaa hallitukseen ja työnantajiin, Selin toteaa tiedotteessaan.

MTV Uutisten tietojen mukaan Selinin myönteinen kanta sopimukseen hävisi hallituksen äänestyksessä 10-5.

SAK:lainen metalliliitto lähtee mukaan yhteiskuntasopimukseen, mutta asettaa osallistumiselleen kovat ehdot.

Metalliliitto edellyttää muun muassa, että maan hallituksen on toimittava täsmälleen Kilpailukykysopimuksessa sovitun mukaisesti.

– Tämä tarkoittaa pakkolakien poistamista, puolentoista miljardin euron leikkauksista ja veronkorotuksista luopumista sekä hallitusohjelmassa mainittujen veronkevennysten toteuttamista. Mikäli näin ei tapahdu, Metalliliitto irtautuu neuvotteluista, toteaa puheenjohtaja Riku Aalto tiedotteessaan.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallitus ei ota kantaa yhteiskuntasopimuksen kattavuuteen. Neljä liittoa on tyrmännyt sopimuksen.

– Sen päättäkööt työmarkkinajärjestöt, Sipilä sanoi perjantaina.

Sipilän mukaan hallitus arvioi kesäkuun alussa työmarkkinasopimusta julkisen talouden kannalta. Mitä laajempi sopimus on, sitä paremmin hallitus voi Sipilän mukaan alentaa veroja tai olla tekemättä säästöjä.

SAK:lainen Palvelualojen ammattiliitto PAM, Elintarviketyöläisten liitto SEL, Auto- ja kuljetusalan liitto AKT sekä Rakennusliitto ovat ilmoittaneet, etteivät ne lähde mukaan yhteiskuntasopimukseen. Metalliliitto ilmoitti lähtevänsä mukaan sopimukseen.

SAK:n hallitus ottaa sopimukseen kantaa maanantaina 7. maaliskuuta.

Muut palkansaajien keskusjärjestöt Akava ja STTK sekä Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Kuntatyönantajat KT ovat jo hyväksyneet neuvottelutuloksen kilpailukykysopimuksesta.

Maanantaina neuvoteltu kilpailukykysopimus tulee voimaan, jos sen edellyttämät muutokset toteutetaan tarpeeksi monen alan työ- tai virkaehtosopimuksissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)