Verkkouutiset

Työskenteletkö yövuorossa? – tässä kahdeksan syytä, miksi se vaarantaa terveytesi

Ilta-, yö- ja muissa epäsäännöllisissä vuoroissa työskentelevät vuorotyöntekijät kohtaavat enemmän terveydellisiä ongelmia kuin päiväsaikaan yhdeksästä viiteen työskentelevät.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

The Huffington Post listasi vuorotyön aiheuttamat mahdolliset terveysriskit.

1. Vuorotyö häiritsee nukkumista

Yhdysvaltalaisista poliiseista tehty tutkimus osoittaa, kuinka yö- tai iltavuorossa työskentelemisellä on vahva yhteys lyhyeksi jääneisiin uniin vuorokauden aikana.

Workplace Health & Safety -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta käy ilmi, kuinka poliiseilla, jotka nukkuivat vähemmän kuin kuusi tuntia vuorokaudessa, oli kaksinkertainen riski kärsiä huonolaatuisesta unesta verrattuna niihin, jotka nukkuivat kuusi tuntia tai enemmän.

2. Vuorotyö kasvattaa diabetesriskiä

Tutkijoiden mukaan varsinkin miehille kehittyy diabetes, jos he työskentelevät epäsäännöllisissä vuoroissa. Occupational & Environmental Medicine -lehdessä julkaistussa vuorotyötä ja diabetestä käsittelevästä tutkimuksesta selviää, kuinka yövuoroissa työskentelevillä on 9 prosenttia suurempi todennäköisyys sairastua diabetekseen kuin normaalityötä tekevillä.

3. Vuorotyö kasvattaa liikalihavuuden riskiä

Brigham and Women’s Hospitalin tutkijoiden mukaan liian vähäinen uni tai biologisen kellon kannalta epäsäännölliseen aikaan nukkuminen saattavat kasvattaa mahdollisuutta sairastua diabetekseen tai tulla ylipainoiseksi. Tutkimus julkaistiin Science Translational Medicine -lehdessä.

4. Vuorotyö lisää rintasyöpään sairastumisen riskiä

Työskenteleminen yövuorossa lisää naisten riskiä sairastua rintasyöpään 30 prosentilla, selviää International Journal of Cancer -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta. Ranskalaistutkijoiden mukaan rintasyöpä on riski naisille, jotka ovat työskennelleet yövuorossa kolmen vuoden ajan tai kolmena päivänä viikossa, jolloin päivärytmi menee useammin sekaisin.

5. Vuorotyö aiheuttaa negatiivisia muutoksia aineenvaihduntaan

Yövuorossa työskenteleminen saattaa johtaa leptiinitason alenemiseen. Leptiini säätelee painoa ja vaikuttaa verensokeri- ja insuliinitasoihin. Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan leptiinitason aleneminen saattaa johtaa diabeteksen ja sydänsairauksien kehittymiseen.

6. Vuorotyö kasvattaa sydänkohtauksen riskiä

Yövuorossa työskentely saattaa aiheuttaa todennäköisemmin sydänkohtauksen, selviää British Medical Journalissa julkaistusta tutkimuksesta.

7. Vuorotyö lisää loukkaantumisriskiä työpaikalla

University of British Columbian tutkijoiden mukaan yövuorossa työskenteleminen saattaa lähes kaksinkertaistaa riskin altistua tapaturmalle työpaikalla. Tutkimus julkaistiin The Scandinavian Journal of Work, Environment and Health -lehdessä.

8. Vuorotyö kasvattaa masennusriskiä

Useiden tutkimusten mukaan vuorotyö vaikuttaa mielenterveyteen. The International Journal of Occupational and Environmental Health -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan vuorotyötä tekevät kärsivät masennuksesta enemmän kuin ei-vuorotyötä tekevät.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)