Verkkouutiset

Varastossa ei saa kokoontua. Oven pitää olla 120 cm leveä. Kirpputorin pitäjä jäi byrokratiatsunamiin

Kaupungin virkamiehet estivät parikuukautiseksi tarkoitetun kirpputorin helsinkiläisessä tyhjässä venehallissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Bloggaaja Anna Degerholm kirjoittaa, miten kevättalvella syntyi idea kirpputorin perustamisesta Helsingin Hernesaaren vanhoihin telakkahalleihin, joissa on tapana talvisin säilyttää veneitä. Kesällä hallit ovat vailla käyttöä.

Vuokranantaja näytti vihreää valoa. Ideoijat kuvittelivat lupien hankinnan helpoksi, koska pienimuotoista toimintaa ei lueta yleisötilaisuudeksi.

Degerholm kertoo kuitenkin saaneensa yllättäen puhelun pelastuslaitokselta avajaisviikonloppuna. Palotarkastaja kertoi nähneensä lehtimainoksen kirpputorista ja selvittäneensä asiaa.

Palotarkastajan mukaan tilan käyttötarkoitus on varasto eikä sitä ole sallittu yleisötilaisuuksiin. Vaikka Degerholm selitti, että kesäisin halli ei toimi varastona eikä kyseessä ole yleisötilaisuus, palotarkastajan näkemys pysyi muuttumattomana.

Palotarkastaja kehotti olemaan yhteydessä rakennusvalvontavirastoon hallin käyttötarkoituksen muuttamiseksi. Degerholm soittikin sinne. Käyttötarkoitusmuutoksista vastaava arkkitehti totesi, että tilassa ei missään nimessä voi pitää kirpputorin kaltaista toimintaa, koska kyseessä ei ole kokoontumistila.

”Vaikka valloilla oleva pop-up -kulttuuri onkin ihan kiva asia, meillä on kuitenkin tätä byrokratiaa”, kaupungin virkailija totesi.

Muutoksen hakeminen olisi vienyt kuukausia ja olisi tullut kalliiksi.

Degerholmille kuitenkin selvisi, että palotarkastaja voi myöntää poikkeusluvan.

Paljon sääntöjä

Degerholm otti yhteyttä tilan paloturvallisuuden selvittäneeseen palotarkastajaan, joka oli toinen henkilö kuin ensin yhteyttä ottanut tarkastaja.

Uusi palotarkastaja totesi, että kirpputorin järjestäminen on puhtaasti vuokranantajan ja vuokralaisen välinen asia.

Avajaiset menivät hyvin. Järjestäjien ällistykseksi kuitenkin otti aiemmin kirpputoriin nihkeästi suhtautunut palotarkastaja jälleen yhteyttä.

Palotarakstaja kertoi nähneensä Facebookista, että kirppis oli pidetty vastoin hänen nimenomaista kieltoaan. Hän antoi kolmesivuisen kirjallisen määräyksen, jossa kirpputori kiellettiin.

Järjestäjät eivät lannistuneet, vaan toimittivat pelastuslaitokselle kattavan pelastussuunnitelman liitteineen. Ohjeiden mukaan otettiin esimerkiksi huomioon se, että ihmisillä saa olla sääntöjen mukaan maksimissaan 45 metriä matkaa poistumistiehen ja ovien pitää olla 120 senttimetriä leveät.

Esteeksi muodostui kuitenkin se, että 2,5 kuukautta jatkuva toiminta ei viranomaisen mukaan ole ”väliaikaista”, vaan se määritellään pysyväksi. Koska toiminta ei ollut ”väliaikaista”, ei poikkeuslupaa voitu myöntää.

”Yhtäkkiä ymmärsin, miksi meillä on niin paljon tyhjillään olevia hallirakennuksia. Masentaa, kun norsunluutorneista päätöksiä tekevät virkamiehet eivät halua ratkaista yritystoiminnan eteen tulevia ongelmia, vaan keksivät niitä virkansa puolesta”, Degerholm kirjoittaa.

Eiran Kirppis on toistaiseksi suljettu.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)