Verkkouutiset

Pohjolan Sanomat: Venäjältä vastaus Nato-johtajalle – ”Itämerellä ei voi syntyä suurta kriisiä”

Venäläisasiantuntijan mukaan suomalaista yhteiskuntaa valmistellaan parhaillaan mahdolliseen Nato-jäsenyyteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Moskovalaisen Strategian ja teknologian analyysin keskuksen johtaja Ivan Konovalov pitää viime viikonloppuna julkaistuja Naton apulaispääsihteerin Alexander Vershbow’n lausuntoja provokaationa.

Asiasta kertoo Pohjolan Sanomat Lännen Median jutussa.

Naton toiseksi korkein virkamies sanoo, että Suomi ja Ruotsi voisivat tulla mukaan Naton sotilaallisiin vastatoimiin, jos Itämerellä syttyisi kriisi. Maat voisivat myös saada apua puolustusliitolta.

Vershbow on Konovalovin mukaan suunnannut kommenttinsa Venäjää vastaan. Konovalov toteaa myös, että Vershbow ei selvästikään tunne Itämeren tilannetta riittävästi.

– Itämerelle ei ole luvassa kriisejä, Konovalov sanoo.

Konovalov katsoo, että kriisi koskee lähinnä osapuolten välistä ymmärrystä ja luottamusta. Hänelle ei myöskään selvinnyt, millaisiin kriisitilanteisiin Vershbow tarkalleen ottaen viittasi haastattelussa.

– Mitä tarkoitetaan, kun puhutaan kriisistä Itämerellä? Kyseessä on meri, jonka rantavaltiot ovat sivistysvaltioita, Konovalov toteaa.

– Ei voi tulla mitään suurimittaista kriisiä, Venäjän puolustusteollisuuteen ja maan hallitukseen läheisesti kytköksissä olevasta ajatushautomosta palkkansa saava Konovalov väittää.

Sotilasasiantuntijan mukaan Naton pohjois- ja eteläeurooppalaisten jäsenmaiden välillä on selvä jakolinja.

Puolan ja Ison-Britannian johtaman pohjoisen ulottuvuuden Nato-maat ovat Konovalovin mukaan venäläisvastaisia toisin kuin eteläisemmän Euroopan Nato-maat.

Konovalovin mukaan suomalaista yhteiskuntaa valmistellaan parhaillaan mahdolliseen Nato-jäsenyyteen. Suomi katsoo Ruotsin suuntaan, ja Nato kiinnostaa Ruotsia Konovalovin havaintojen mukaan kovasti.

– Suomi seuraa aina Ruotsia ja tekee samalla lailla. Suomi tuntisi olonsa epämukavaksi jäädessään seudun ainoaksi puolueettomaksi maaksi, Konovalov analysoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)