Verkkouutiset

Juhana Vartiainen: Rakensin kampanjani kahta kannattaville ihmisille

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen kuvailee itseään sekä talousoikeistolaiseksi että sosiaaliliberaaliksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Talousteemat korostuivat eduskuntavaaleissa, arvioi kansanedustajaksi Helsingistä ensikertalaisena 11 436 äänellä valittu Juhana Vartiainen.

– Kun Alexander Stubb pyysi minua kokoomuksen ehdokkaaksi, sain myös sen käsityksen, että hän halusi nimenomaan talouspoliittista oikeaa kättä, niin kuin hän asian ilmaisi, Vartiainen kertoo Verkkouutisille.

– Nyt eduskuntaan todellakin nousi myös vaikkapa Kai Mykkänen, jota arvostan ekonomistina kovasti.

Juhana Vartiainen toimi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtajana huhtikuusta 2012. Hän jätti eroanomuksensa valtionvarainministeriöön tiistaina ja eroaa tehtävästään maanantaina.

Vartiainen uskoo että hänen ekonomistitaustansa hyödytti häntä eduskuntavaaleissa.

– Minähän olin ollut jo jonkin verran julkisuudessa taloustieteilijänä. Se varmasti vaikutti, eikä minun tarvinnut lähteä liikkeelle tuntemattomuudesta kampanjassani.

Tuore kansanedustaja sanoo olevansa iloinen siitä, että hänen ajamansa poliittinen sanoma on saanut suosiota.

– Kannatan markkinataloutta ja olen siinä mielessä talousoikeistolainen, mutta kannatan myös hyvinvointivaltiota ja sosiaaliturvaa eli tässä mielessä olen sosiaaliliberaali.

– Hyvin monet tuttavani ajattelevat samalla tavalla ja he pohtivat usein, mitä puoluetta pitäisi äänestää, jos kannattaa sekä markkinataloutta että hyvinvointivaltiota. Rakensin oman kampanjani näille ihmisille, ja nyt se antoi näin vahvan tuloksen. Olen siitä iloinen.

Vartiainen aikoo ajaa rakenneuudistusten toteuttamista, jotta talous ja työllisyys saadaan kuntoon. Hän korostaa, että työllisyyttä on saatava nostettua pysyvästi ylös ja vahvistettava siten julkista taloutta.

– Minusta näissä kokoomuksen vaaliohjelmissa oli hyviä aineksia; työperäisen maahanmuuton helpottaminen, yritysten rekrytoinnin tekeminen kannattavammaksi esimerkiksi koeaikaa pidentämällä ja työttömyysturvan uudistaminen siten, että työttömät hakeutuisivat nopeammin takaisin töihin.

– Tässä on sellaisia uudistussuuntia, joita on ollut sekä kokoomuksen että keskustan ohjelmissa. Esimerkiksi tämä keskustan koulutustyösuhdeuudistus vaikuttaa järkevältä.

Juhana Vartiainen myöntää olevansa kiinnostunut ministeritehtävistä tilaisuuden tullen.

– Olen lähtenyt politiikkaan siksi, että haluan vaikuttaa talouspolitiikkaan myönteisellä tavalla. Tietysti jos sellainen tarjous tulee, niin sitä harkitaan näistä lähtökohdista. Mutta nyt on aivan ennenaikaista puhua näistä asioista.

– Nämä asiat ovat nyt puolueiden puheenjohtajien käsissä. En halua lähteä spekuloimaan. Aion tehdä parhaani tämän kokoomuksen tiimissä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)