Verkkouutiset

Joka kolmas vanhus käyttää vähintään kymmentä lääkettä

Terveydenhuollon ammattilaisten puutteelliset tiedot potilaan käyttämästä lääkityksestä aiheuttavat ongelmia hoitotilanteissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Itä-Suomen yliopistossa vuonna 2011 tehdyn väitöstutkimuksen mukaan yli 77-vuotiaista suomalaisista noin 30 prosenttia käyttää vähintään kymmentä lääkettä. Joka viides tutkimukseen osallistuneista altistui merkittävälle lääkkeiden yhteisvaikutukselle.

Ongelmana on usein puutteellinen tieto potilaan käyttämästä lääkityksestä. Turkulaisen Abomics Oy:n kehittämän Lääkkeeni-mobiilisovelluksen avulla lääkkeet ja niiden annostus on helppo kirjata, tallentaa ja ottaa mukaan hoitotilanteisiin.

– Lääkehoidon teho ja turvallisuus perustuvat siihen, että potilas ja hänen hoitoonsa osallistuvat tietävät, mitä lääkkeitä potilas käyttää ja millä annoksella. Jos lääkitys ei ole tiedossa, riski lääkkeiden sivuvaikutuksista tai vakavista yhteisvaikutuksista lisääntyy merkittävästi, sanoo Abomicsin toimitusjohtaja, sisätautien erikoislääkäri Jari Forsström tiedotteessaan.

Forsströmin mukaan lääkärien käyttämissä tietojärjestelmissä lääketiedot ovat usein epätäydelliset tai virheelliset.

– Terveydenhuollon ammattilaiset toivovat, että potilaalla olisi vastaanotolla mukanaan ajantasainen tieto käyttämistään lääkkeistä.

Lääkkeeni-mobiilisovelluksella saa lääkepakkauksen viivakoodista nopeasti tiedot lääkkeen käyttötarkoituksesta. Sovelluksesta löytyy kaikki Suomessa lääkkeiksi rekisteröidyt, apteekkimyynnissä olevat tuotteet.

– Lääkkeeni Pro -sovellus on ikään kuin sähköinen dosetti. Marraskuussa markkinoille tuodussa versiossa voi tallentaa myös lääkkeiden annostelun ja säilyttää useamman perheenjäsenen tiedot. Tiedot voi esimerkiksi tulostaa mukaan lääkärin vastaanotolle.

– Sovellus kirjaa lääketiedon sellaisella tavalla, jota käytetään yleisesti terveydenhuollossa. Sovelluksen kautta listattuna lääkkeiden nimien kirjoitusasut ovat aina oikein. Näin terveydenhuollon ammattilaisten on helpompi arvioida esimerkiksi lääkkeiden yhteisvaikutuksia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)