Verkkouutiset

Uusi lääkeaine estää syövän leviämiseen liittyvän proteiinin toiminnan

Syöpätutkijat ja lääkekehittäjät ympäri maailmaa ovat pyrkineet kehittämään lääkkeen, joka torjuisi syövän leviämiseen liittyvän onkoproteiini Rasin toiminnan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turun biotekniikan keskuksen tutkimusryhmä on kehittänyt lääkeaineen, joka estää syövän leviämiseen liittyvän onkoproteiini Rasin toiminnan.

– Aiemmin ajateltiin, että Rasin torjumiseksi on mahdotonta löytää lääkettä. Yhdysvaltalaisen National Cancer Instituten Ras-hanke on kuitenkin muuttanut tilannetta dramaattisesti. Uudet läpimurrot lääkekehityksessä ennustavat, että syöpätutkimuksen Graalin malja – Rasin toimintaan kohdennettu lääke – voitaisiin vihdoinkin kehittää, kertoo tutkimusryhmän johtaja, Åbo Akademin dosentti Daniel Abankwa tiedotteessaan.

Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteisessä Turun biotekniikan keskuksessa toimiva tutkimusryhmä löysi hiljattain uuden tavan estää erityisen haitallisen onkoproteiini K-rasin toimintaa. Kokeellinen lääkeaine estää K-ras-proteiinia tukemasta niin sanottuja syöpäkantasoluja, jotka saavat syövän leviämään.

– Syövän leviäminen tapahtuu metastaasin aikana taudin loppuvaiheessa, kun syöpäsolut tunkeutuvat muualle elimistöön. Tämä johtaa usein kuolemaan. K-rasin toiminnan estäminen vähentää merkittävästi kasvainten kasvua ja muodostumista, Abankwa toteaa.

Abankwan ryhmä toimi tutkimusyhteistyössä Turun yliopiston ja Suomen molekyylilääketieteen instituutin (FIMM) sovelletun matematiikan professori Tero Aittokallion tutkimusryhmän kanssa.

Tutkijat löysivät geeniryhmän, joka voi auttaa tunnistamaan ne potilaat, jotka hyötyisivät eniten tutkimuksessa kehitetyistä yksilöllisesti kohdistettavista lääkehoidoista.

Tutkimustulokset osoittavat, että kokeellinen lääkeaine voisikin tehota erityisesti naisilla ilmeneviin syöpiin, kuten rinta-, munasarja- ja kohtusyöpiin.

– Puuttumalla onkogeenin toimintaan lääkeaineella voimme hillitä syöpäkantasolujen kasvua ja näin ollen auttaa syövästä kärsiviä naisia, Abankwa kertoo.

‒ Päämäärämme sopii hyvin yhteen Turun yliopistojen kansallisen tehtävän kanssa eli lääkekehityksen ja diagnostiikan vakiinnuttamisesta alueen strategisena kärkihankkeena. On mahdollista, että pääsemmekin hyvin lähelle syöpätutkimuksen Graalin maljaa täällä Turussa.

Tutkimustulokset julkaistiin Oncogene-julkaisussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)