Ravintola-alalla valitetaan työvoimapulasta ja korkeista palkkakustannuksista. Yrittäjä Jukka Siitonen kertoo Kauppalehdelle, että kiire ja paine iskevät erityisesti terassikausien alkaessa.
Ravintolat joutuvat sovittamaan työvoimatarpeensa aina kulloiseenkin tilanteeseen. Ongelmia on aina henkilökunnan saatavuudessa, kuin siinäkin, uskaltaako uusia työntekijöitä palkata sunnuntaiksi.
– Ravintola-alan palkkakustannuksista on syystäkin käyty paljon julkista keskustelua. Ne kun kohdistuvat viikonloppuun, iltaan ja etenkin pyhäpäiville, Siitonen kertoo KL:ssä.
Suomessa moni ravintola on Kauppalehden mukaan sunnuntaisin kiinni kohtuuttomien palkkakustannusten vuoksi. Vaihtoehtona on toimia sunnuntaisin vajaalla henkilöstöllä. Suomessa tämä toimii, sillä asiakkaat ovat tottuneet hakemaan juomansa tiskiltä itse terassillakin.
Lisähenkilökunnan palkkaamiseen liittyy suuria taloudellisia riskejä. Työvoimakustannusten vuoksi henkilökunnan palkkaaminen terasseille ei aina ole mahdollista.