Verkkouutiset

Presidentti Erdogania tukeva turkkilaisyrittäjä Ylelle: Suomessa minua pidetään kurkunleikkaajana

Suomessa asuva turkkilaisyrittäjä ei uskalla kertoa olevansa presidentti Erdoğanin kannattaja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turkkilainen Mehmet on asunut Suomessa 15 vuotta. Hänen mukaansa Suomessa ei kannata kertoa olevansa presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kannattaja. Sen vuoksi hän ei esiinny Yle Uutisten haastattelussa omalla nimellään.

Turkissa on puhdistettu epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen 60 000 työntekijää valtion koneistosta.

Mehmet on yrittäjä ja pelkää, mitä hänen asiakkaansa ajattelisivat, jos saisivat tietää Mehmetin olevan Erdoğanin kannattaja.

Mehmetin mukaan suomalaisilla on tietty kuva Turkin hallinnon kannattajista, eikä hän halua leimautua islamistiksi tai diktaattorin kannattajaksi.

Mehmet opiskeli ja työskenteli 1990-luvulla Turkissa. Silloin hän kannatti kemalilaista maallistunutta tasavaltaa. Mehmet alkoi tukea Erdoğanin islamistista AKP-puoluetta vasta Suomessa asuessaan.

Mehmetin mukaan Turkin tapahtumat ovat vastareaktio sata vuotta jatkuneelle maallistamiselle.

– Turkista on yritetty väkisin tehdä länsimaalainen, mutta se ei ole onnistunut. Turkki eroaa esimerkiksi siinä, miten siellä suhtaudutaan korruptioon tai väkivaltaan, eikä vertailukohtana pitäisi käyttää Suomen tai Ruotsin kaltaisia maita, Mehmet sanoo.

Länsimaat ovat tuominneet Turkin tapahtumat. Mehmetin mielestä suomalainen media antaa tilanteesta yksipuolisen kuvan, ja siksi vieraat ihmiset reagoivat oudosti kuulleessaan hänen olevan Erdoganin kannattaja.

– Arvostus on ihan terroristijärjestö Isisin tasolla, Erdoğanin kannattajat esitetään kurkunleikkaajina, Mehmet valittaa.

Mehmetiä on järkyttänyt eniten se, kuinka armeijan sotilaat ampuivat siviilejä. Sosiaalisessa mediassa jaetaan tästä videoita.

– Armeijassa sotilaan pitää tehdä, mitä käsketään, mutta on siinä joku raja – jos ammutaan ihmisiä, joilla on vain kännykät, joilla he kuvaavat. Eivät tavalliset ihmiset uskoneet, että sotilaat jatkavat ampumista, vaikka näkevät toisten kaatuvan kuolleina maahan.

Sosiaalisessa mediassa on myös materiaalia Erdoğanin kannattajien kohdistamasta väkivallasta sotilaisiin.

Mehmetin mukaan suomalaisille on ennen muuta kerrottu kaduilla riehuvista AKP:n katupartioista, jotka ovat tappaneet viattomia sotilaita.

Siviilien ampuminen on suomalaisessa mediassa jäänyt Mehmetin mielestä katupartioiden kauhistelun varjoon.

Yhteenotoissa kerrotaan kuolleen 265 ihmistä. Viranomaisten mukaan uhreista 161 oli poliiseja, hallitukselle uskollisia sotilaita tai siviilejä. Kaappausyritykseen osallistuneiden upseereiden ja varusmiesten uhriluku oli 104.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)