Verkkouutiset

Professori Ylelle: Suomalaisessa toimeentulotukijärjestelmässä on valuvika

Professori perää toimeentulotuen tarkistamista ja vuokra-asuntojen parempaa saatavuutta huono-osaisten tilanteen parantamiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nykyinen taloustaantuma on heikentänyt yksin sosiaaliturvan varassa asuvien tilannetta, arvioi Itä-Suomen yliopiston sosiologian professori Juho Saari.

Hänen mukaansa varsinkin ikääntyvä, yksin vuokralla asuva valuu aiempaa useammin huono-osaisten ryhmään.

– Viimesijaisessa turvassa on kohtuullisen paha valuvika. Perusturvan taso ei riitä asumiskustannuksiin, sillä asumiskustannukset ovat nousseet viime vuosina nopeammin kuin etuudet, Saari sanoo Yle Uutisille.

Saaren mukaan suomalainen yhteiskunta rakennettu yksilöllisen sosiaaliturvan varaan. Talouteen tarvitaan kuitenkin kaksi elättäjää, jotta tultaisiin toimeen edes kohtuullisesti.

– Yksinhuoltaja saa tukea lasten kautta, mutta jos aikuinen asuu yksin ja elää etuuksilla, voi elämäntilanne olla heikko.

Saari haluaa toimeentulotuen tarkistamista. Byrokratiaa pitäisi myös keventää, sillä huono-osaiset joutuvat usein odottamaan tukia.

– Etuuksien yhteensovittamista pitäisi myös parantaa. Keskeisin asia on kuitenkin vuokra-asuntojen tarjonnan lisääminen ennen kaikkea kasvukeskuksissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)