Verkkouutiset

SuPer: Sote-sektorilla lisättävä valvonnan resursseja

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin mukaan sote-sektorilla on huomioitava erityisesti omavalvonnan läpinäkyvyys.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola vaatii, että sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä perustettavan Valtion lupa- ja valvontaviraston (LUOVA) resurssit on mitoitettava niin, että potilas- tai asiakasturvallisuus ei saa vaarantua missään tilanteessa.

Hänen mukaansa riittävät valvontaresurssit sosiaali- ja terveydenhuollon valvontatehtävissä ennaltaehkäisevät tehokkaasti alan epäkohtia. Tehokas ja toimiva tarkastuksiin perustuva valvonta on välttämätön osa valvontaa ja sen resursseja on lisättävä nykytasosta.

SuPer on antanut lausunnon Valtion lupa- ja valvontavirastosta annettuun lakiesitykseen.

SuPerin mukaan sote-sektorilla on huomioitava erityisesti omavalvonnan läpinäkyvyys. Läpinäkyvyyttä lisää palvelutuottajien rekisteri, missä näkyy omavalvontasuunnitelmat ja palveluntuottajiin kohdistunut valvonta.

Lupa- ja valvontaviraston resurssit ja painopisteet on mitoitettava vastaamaan todellisia valvonnan haasteita. Sosiaali- ja terveydenhuollossa pirstaloituva palvelutuottajakenttä haastaa valvontaa nykyistä enemmän.

SuPer korostaa, että maakuntien sekä lupa- ja valvontaviraston valvonta vaatii nykyistä suuremmat resurssit ja tosiasiallisen valvonnan sekä riittävän tehokkaat pakkokeinot puuttua epäkohtiin.

Valtion lupa- ja valvontaviraston ohjauksen katsotaan olevan ongelmallinen valtiovarainministeriön kaksoisroolin vuoksi.

Valtiovarainministeriö antaa rahoituksen valvontatoimintaan ja toimii samalla lupa- ja valvontaviraston toiminnan valvojana.

SuPerin mukaan ministeriön keskeinen rooli lupa- ja valvontaviraston toiminnassa vaarantaa tarkastustoiminnan luotettavuuden. VM vastaa myös tulevien maakuntien rahoituksesta.

Siten VM:n ja maakuntien rooli sekä palveluiden rahoittajana ja valvojana on huono.

Voiko VM:n tiukassa valvonnassa ja ohjauksessa oleva valvontavirasto puuttua esim. palveluntuottajien toiminnassa epäkohtiin, jotka johtuvat alimitoitetuista resursseista?

SuPerin mielestä yleinen taloustilanne ohjaa laatua liian voimakkaasti tässä järjestelmässä.

Koko maahan on saatava SuPerin mukaan yhtenäiset valvontakäytännöt. Tämä asettaa haasteita, mikäli valvontaorganisaatio hajautuu moniin ja liian vähäisillä resursseilla varustettuihin valvontayksiköihin.

SuPeriin kuuluu yli 90 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)