Ulkoministeri Soini Puola-kiistasta: ylireagointia, asia olisi voitu hoitaa keskustelemalla

Timo Soinin mukaan EU:n ei olisi pitänyt puuttua Puolan hallituksen toimiin mediajohtajien ja perustuslakituomioistuimen muuttamiseksi.

  • LKS 20151130 - Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini puhuu Naiset, rauha ja turvallisuus -päätöslauselman juhlavuoden seminaarissa Helsingissä 30. marraskuuta 2015. LEHTIKUVA Vesa Moilanen

    ()

Ulkoministeri pitää selvitystä Puolan oikeusvaltiokehityksestä ylilyöntinä, kertoo Yle Uutiset.

EU-komissio on ilmoittanut arvioivansa Puolan oikeusvaltiotilannetta. Puolaa on kritisoitu muun muassa puuttumisesta perustuslakituomioistuimen päätöksentekoon ja maan julkisten TV- ja radioyhtiöiden toimintaan.

Puolan hallitus vaihtoi yleisradion johtoa ja perustuslakituomareita. Soinin mielestä EU:n ei olisi pitänyt puuttua asiaan.

– Nyt kun ihmiset ovat päästäneet höyryjään, niin jo Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin sanoi, että tässä on ollut ylireagointia ja asia olisi voitu hoitaa keskustelemalla. Niin olisi minunkin mielestäni, Soini sanoi EU:n ulkoministerikokouksen yhteydessä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Soini kirjoitti viime viikolla lyhyessä blogikirjoituksessaan otsikolla EU pysyköön lestissään.

– Puolassa pidettiin vapaat ja rehelliset vaalit. Valta vaihtui ja vaalitulos vaikuttaa harjoitettavan politiikan sisältöön. Se kai on vaalien tarkoitus, äänestyslipun voimaa, hän totesi.

Soinin mukaan "EU-komissio alkaa mestaroimaan Puolan asioita".

– Vaaleilla valitsematon EU-byrokraatti ei voi kävellä itsenäisen vaaleilla valitun päättäjän yli.

Soini kertoi maanantaina, että hallituksen sisällä ei ole erityistä erimielisyyttä Puola-linjasta.

– Tässä katsotaan asiaa hieman eri kulmista. Totta kai demokratia ja oikeusvaltiopreriaate ovat tärkeitä, mutta niin on myös kansan vaaleissa esittämä tahto.

Soini totesi Helsingin Sanomien mukaan, että Puolan sisällä ilmaistu tyytymättömyys pari kuukautta vallassa olleeseen Laki ja oikeus -puolueeseen (PiS) on osin vaalitappion kärsineiden poliittisten vastustajien ”kipristelyä”.

Puolan hallituksen puolustajien mielestä muutokset hallinnossa, mediassa ja perustuslakituomioistuimessa eivät ole millään tavalla EU:n arvojen vastaisia.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.