Verkkouutiset

Sari Sarkomaa tyrmää listavaalin: En ole kuullut yhtään kestävää perustelua

Kokoomuksen kansanedustajan mukaan listavaaliin siirtyminen etäännyttäisi kansalaisia entisestään politiikasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja ja sote-uudistuksen parlamentaarisen seurantaryhmän jäsen Sari Sarkomaa ei lämpene ajatukselle listavaalista.

– Miksi muutenkin ääriään myöten täynnä mahdollisia kompastuskiviä olevaan uudistukseen pitää lisätä vielä historiallinen vaalitapauudistuskin? Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen rinnalla on hallitus jo sopinut aluehallintouudistuksesta. Muun muassa sote-palveluista päättävän, vaaleilla valittavan maakuntavaltuuston valinta on myös jo itsessään uusi asia suomalaisille. Lisäksi tämä kokonaisuus edellyttää myös verotuksen uudistamista, Sari Sarkomaa muistuttaa tiedotteessaan.

Sarkomaa toteaa, että hän ei ole kuullut suljetulle listavaalille yhtään kestävää perustelua.

– Joten on pakko kysyä, miksi koko asia on otettu hallituksen täpötäydelle agendalle? Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinenkin (kesk.) säilyttäisi henkilövaalin kunta- ja eduskuntavaaleissa ja ottaisi sen käyttöön myös uusissa maakuntavaaleissa.

Kokoomusedustaja pitää tärkeänä, että nyt keskityttäisiin siihen, että sote-uudistus saadaan huolellisesti valmisteltuna maaliin siten, että tuloksena olisivat laadukkaat ja kustannustehokkaat tasa-arvoiset sote-palvelut.

– Kun sote-uudistuksella halutaan ihmisille antaa aidosti valinnanvapautta, on ristiriitaista, että vaalitapauudistuksessa mentäisiin täysin päinvastaiseen suuntaan. Listavaalit aliarvioivat niin äänestäjien kyvykkyyttä tehdä päätöksiä kuin koko suomalaisen demokratian perusteita.

– Listavaaliin siirtyminen etäännyttäisi kansalaisia entisestään politiikasta. Se myös veisi kansalaisilta mahdollisuuden valita edustajansa, koska käytännössä puolueet valitsisivat läpipääsijät. Puoluetoimiston vallan kasvattaminen yksittäisen äänestäjän kustannuksella ei ole tältä vuosituhannelta.

Kansanedustaja muistuttaa asiantuntijoiden, kuten oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläisen näkemyksestä, ettei suljettua listavaalia voida ottaa käyttöön pelkästään itsehallintoaluevaalissa. Jääskeläisen mukaan suomalaisen vaalijärjestelmän vahvuuksiin kuuluu vaalimenettelyjen samankaltaisuus.

– Viisasta on nyt keskittyä olennaiseen – sotessa riittää savottaa ilman vaalitapauudistustakin, kuten viime kaudella kuntauudistuskompuroinnissa nähtiin, Sarkomaa linjaa.

Kokoomusedustaja pitää pohdinnan arvoisena ajatuksena sitä, että ensimmäiset itsehallintoaluevaalit järjestetään samanaikaisesti presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä vuonna 2018.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)