Sanomalehtipomo kauhuissaan: "Uhkana jäädä pelkän Ylen varaan"

Sanomalehtien Liiton liittojohtaja Jukka Holmbergin mukaan julkisen sektorin mahdollisimman suuri osuus tiedotusvälineistä ei saa olla itsetarkoitus.

  • LKS 20151207 LKS 20150908 - Ylen kyltti ja linkkitorni Helsingin Pasilassa 12. marraskuuta 2014. Yleisradiosta karsitaan työtehtäviä 160:tä henkilötyövuotta vastaava määrä. Ylen tiedotteen mukaan yhtiö irtisanoo noin 74 vakituisessa työsuhteessa olevaa henkilöä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

    Ylen linkkitorni Helsingin Pasilassa.

    ()

– Ylen voimistuva verkkolehtitoiminta osuu markkinaan, jossa yksityistä tarjontaa on riittävästi. Se vaikuttaa ennen kaikkea lehtien tulevaan ansaintamahdollisuuteen, Sanomalehtien Liiton liittojohtaja Jukka Holmberg kirjoittaa Vapaakaista-blogissa.

– Kun printtitulot pienenevät, on lehtien saatava verkosta sekä mainostuloja että tilaustuloja. Muuten ei sisältöä kyetä enää tuottamaan, ja uhkana on jäädä pelkän Ylen varaan. Tässä on suuri kansallinen huolenaihe, johon nyt onneksi on lähdetty hakemaan ratkaisuja.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satosen johtama parlamentaarinen työryhmä arvioi kevään aikana Yleisradion julkisen palvelun tehtävää ja rahoitusta.

– Julkisuudessa torjutaan huolestuneena Ylen lakkauttamista, internetin kieltämistä Yleltä ja Ylen ottamista ”hallituksen radioksi”. Niin pitäisikin – siinä tapauksessa että joku olisi tällaisia esittänyt, Holmberg toteaa.

– Mistä sitten pitäisi keskustella? Siitä, miten turvaamme suomalaisille moniarvoisen, riippumattoman, laadukkaan ja yhteiskunnallisesti merkittävän kotimaisen journalismin yksityisten medioiden ja julkisen palvelun yhtiön summana. Molempia tarvitaan.

Holmbergin mielestä Ylen tehtävän pitäisi olla yhteiskunnallinen. Hänen mukaansa Ylen pitäisi tuottaa ohjelmia tarpeeseen, joka ei tule markkinaehtoisesti täytetyksi.

– Kaupallista toimintaa muistuttavan tavoittavuusstrategian sijasta Ylen pitäisi tavoitella erottuvuutta. Silloin verovarat ovat oikeassa käytössä, eivätkä ne vääristä kilpailua yleisen edun vastaisesti.

Holmberg korostaa, että Ylen voimistuva verkkolehtitoiminta osuu markkinaan, jossa yksityistä tarjontaa on riittävästi.

– Kun printtitulot pienenevät, on lehtien saatava verkosta sekä mainostuloja että tilaustuloja. Muuten ei sisältöä kyetä enää tuottamaan, ja uhkana on jäädä pelkän Ylen varaan. Tässä on suuri kansallinen huolenaihe, johon nyt onneksi on lähdetty hakemaan ratkaisuja.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.