Verkkouutiset

SS: Elinkaarimallin käyttö yleistyy – pitkillä sopimuksilla halutaan eroon sisäilmaongelmista

Kunnat yrittävät vastata rakennusten sisäilmaongelmien kasvuun solmimalla pitkiä rakennus- ja ylläpitosopimuksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhä useammat kunnat solmivat pitkiä rakennus- ja ylläpitosopimuksia rakennusliikkeiden kanssa, kertoo Savon Sanomat. Sopimusten pituus voi olla jopa 25 vuotta. Ajatuksena on, että kun rakennusliike vastaa myös ylläpidosta, tehdään rakennustyömaalla laadukkaampaa jälkeä. Pitkien sopimusten taustalla on erityisesti tarve estää sisäilmaongelmien syntymistä.

Sopimuksista puhutaan elinkaarimallina. Elinkaarimallin kautta toteutettavissa rakennushankkeissa yksityinen rakennuttaja vastaa usein hankkeen toteutuksesta kokonaisuudessaan ja julkinen valta maksaa rakennuksen käytöstä palvelumaksuina.

Lemminkäisen elinkaarihankkeiden liiketoimintajohtaja Esa Kemppainen uskoo, että mallin suosio on kasvussa.

Kuopion tilakeskuksen rakennuttajapäällikkö Veli-Matti Paanasen mukaan elinkaarimallin käytöllä Kuopio on jo onnistunut pitämään koulurakennuksia paremmassa kunnossa.

– Kyse ei ole siitä, ettei Suomessa osattaisi rakentaa laadukkaasti. Kykyä on, mutta tällä mallilla saadaan myös halua aikaan, Paananen sanoo SS:lle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)