Verkkouutiset

Rauhanturvaaja Ylelle sotatila-alueista: Seikkailijoita ja ramboja ei kaivata

Kokeneen rauhanturvaajan mukaan kriisialueilla pitää pelata osana joukkuetta ja sopeuduttava eri tilanteisiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ari Waljakan mukaan kriisialueella työskentely vaatii erityisesti joukkuepelaamisen taitoa. Sooloiluihin tai seikkailuihin ei ole varaa.

– Pitää hyvin paljon tulla erilaisten ihmisten kanssa toimeen. Ei sinne voi lähteä vetämään omaa show’ta. Kaikki puhaltavat yhteen hiileen, Waljakka sanoo Yle Uutisille.

Sairaanhoitaja, reservin sotilasmestari Ari Waljakka on ollut kaikkiaan viidellä eri komennuksella Aasiassa ja Afrikassa.

Waljakka kertoo, että kriisioperaatioissa ei tapaa sankareita tai seikkailijoita. Hänen mukaansa sotatila-alueilla työskentely ei vaadi erityistä rohkeutta.

Hän uskoo suomalaisen luonteenlaadun sopivan tämänkaltaisiin tehtäviin.

– Suomalaisilla on niin pitkä rauhanturvahistoria takana, että varmasti ne seikkailijat ja rambot ovat karsiutuneet pois. Ei siinä rohkeudesta tai mistään seikkailunhalusta ole kyse, vaan kyse on siitä, että mennään tekemään työtä, pohtii Waljakka.

Waljakka on ollut komennuksella Afganistanissa, Eritreassa, Etiopiassa, Tsadissa ja Libanonissa.

– Viimeksi, kun lähdin Afganistaniin, oli kaksi viikkoa aikaa valmistautua lähtemiseen, kertoo hämeenlinnalainen Waljakka.

Perillä tilanne ja vallitsevat olot vaihtelevat hyvin paljon. Työskentelyn luonne riippuu siitä, minkälainen operaatio on kyseessä.

– Onko se selkeä rauhanturvatehtävä vai kriisinhallintatehtävä? Sairaanhoitajan tehtävät ovat yleensä samanlaiset. Pidetään omista huolta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)