Rauhanturvaaja Ylelle sotatila-alueista: Seikkailijoita ja ramboja ei kaivata

Kokeneen rauhanturvaajan mukaan kriisialueilla pitää pelata osana joukkuetta ja sopeuduttava eri tilanteisiin.

  • LKS 20140404 Suomalaisten rauhanturvaajien RG32-ajoneuvo turvatarkastuksessa ISAF:in koulutuskeskuksessa Camp Mike Spannissa Mazar-i Sharifissa Afganistanissa 30. tammikuuta 2013. Mazar-i Sharifissa sijaitsee myös suomalaisten ISAF-kriisinhallintajoukkojen tukikohta Camp Northern Lights. ... A jeep of Finnish troops during security check at the ISAF training center Camp Mike Spann in Mazar-i Sharif, Afghanistan, 30th of January 2013. LEHTIKUVA Jussi Nukari

    Suomalaisten rauhanturvaajien RG32-ajoneuvo turvatarkastuksessa ISAF:in koulutuskeskuksessa Afganistanissa.

    ()

Ari Waljakan mukaan kriisialueella työskentely vaatii erityisesti joukkuepelaamisen taitoa. Sooloiluihin tai seikkailuihin ei ole varaa.

– Pitää hyvin paljon tulla erilaisten ihmisten kanssa toimeen. Ei sinne voi lähteä vetämään omaa show'ta. Kaikki puhaltavat yhteen hiileen, Waljakka sanoo Yle Uutisille.

Sairaanhoitaja, reservin sotilasmestari Ari Waljakka on ollut kaikkiaan viidellä eri komennuksella Aasiassa ja Afrikassa.

Waljakka kertoo, että kriisioperaatioissa ei tapaa sankareita tai seikkailijoita. Hänen mukaansa sotatila-alueilla työskentely ei vaadi erityistä rohkeutta.

Hän uskoo suomalaisen luonteenlaadun sopivan tämänkaltaisiin tehtäviin.

– Suomalaisilla on niin pitkä rauhanturvahistoria takana, että varmasti ne seikkailijat ja rambot ovat karsiutuneet pois. Ei siinä rohkeudesta tai mistään seikkailunhalusta ole kyse, vaan kyse on siitä, että mennään tekemään työtä, pohtii Waljakka.

Waljakka on ollut komennuksella Afganistanissa, Eritreassa, Etiopiassa, Tsadissa ja Libanonissa.

– Viimeksi, kun lähdin Afganistaniin, oli kaksi viikkoa aikaa valmistautua lähtemiseen, kertoo hämeenlinnalainen Waljakka.

Perillä tilanne ja vallitsevat olot vaihtelevat hyvin paljon. Työskentelyn luonne riippuu siitä, minkälainen operaatio on kyseessä.

– Onko se selkeä rauhanturvatehtävä vai kriisinhallintatehtävä? Sairaanhoitajan tehtävät ovat yleensä samanlaiset. Pidetään omista huolta.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.