Rakennusliitto ärähtää kiinalaistyövoimasta

Suomi on Rakennusliiton mukaan avaamassa työmarkkinat esimerkiksi Kiinan, Bangladeshin tai Ukrainan rakentajille.

  • LKS 20161108 Tänä vuonna piristynyt asuntokauppa ei peitä alleen alueiden eriytymistä. Pienten kerrostaloasuntojen hinnat ovat kasvukeskuksissa yhä nousussa. Rakennustyömaa Espoon Suurpellossa maanantaina 24. lokakuuta 2016.
(huom, kuva otettu perspektiivinkorjauslinssillä). LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

    Rakennustyömaa Espoossa.

    ()

– On vastuutonta avata työmarkkinat halpatuonnille tilanteessa, jossa synkeä työttömyysjakso on juuri päättynyt. Työvoimaa on riittänyt kyllä suomalaisilla rakennustyömailla eikä pulasta voi puhua. Euroopan Unionin alueelta tänne voi tulla töihin kuka tahansa, sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi.

Harjuniemi viittaa suunnitelmaan poistaa tarveharkinta ulkomaisten rakennustyöntekijöiden tuonnilta.

– Rakennusalan työttömyyskassassa oli viime kuussa 10 000 työtöntä työnhakijaa. EU:n alueelta työttömiä rakentajia löytyy miljoonia, mutta tämäkään ei näytä riittävän suomalaisille virkamiehille. EU:ssa oli vuoden alussa noin 26 miljoonaa työtöntä.

Uudenmaan ELY-keskus perustelee alan ottamista "pula-alaksi" sillä, että työvoimapula on jatkunut vuoden tietyissä ammattinimikkeissä.

– Päätökseen otetut palkkaryhmät ovat kuitenkin selkeästi väärät ja alhaiset. Näkee selvästi, että näin tähdätään entistä halvempien rakentajien joukkotuontiin esimerkiksi Kiinasta, Ukrainasta tai Valko-Venäjältä, Harjuniemi sanoo.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.