Verkkouutiset

Ministeri Räsänen: Rajayhteistyöohjelmat sujuvoittavat itärajan liikennettä

Sisäministeri Päivi Räsänen on tyytyväinen EU-huippukokouksen päätökseen jättää rajayhteistyöohjelmat Venäjää kohtaan suunnattavien pakotteiden ulkopuolelle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-hippukokous päätti jättää rajayhteistyöohjelmat Venäjää kohtaan suunnattavien pakotteiden ulkopuolelle.

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mukaan päätöksellä on suora vaikutus Suomen rajaliikenteen sujuvuudelle. Nyt rajanylityspaikkojen kehittämisen suunnittelua voidaan jatkaa aiotusti.

Jos EU-huippukokous jäädyttäisi unionin ja Venäjän välisiä rajayhteistyöohjelmia, Suomen olisi erittäin vaikea vastata itärajan kasvavan liikenteen vaatimuksiin. Jäädytyspäätös olisi merkinnyt tarvetta lisätä hankkeisiin merkittävä määrä kansallista rahoitusta.

Yhteistyöohjelma tarjoaa EU-rahoitusta sekä rajanylityspaikkojen varustamiselle kotimaassa, mutta myös Venäjän puolen investoinneille, joiden avulla on tarkoitus myös sujuvoittaa liikennettä.

Rajavartiolaitos on ollut tiiviisti mukana rajayhteistyöohjelmien laatimisessa. Tällä hetkellä valmisteltavana olevassa ohjelmassa yksinomaan Rajavartiolaitoksen osalta kustannukset ovat 10 miljoonaa euroa, johon on mahdollista saada ENI -rahoitusta 50–80 prosenttia.

Rajavartiolaitoksen kustannuksiin vaikuttaa myös infrastruktuurin rakentamisesta vastaavan Senaatti Kiinteistöt Oy:n investointeihin saatava niin sanottu ENI-rahoitus.

Jo meneillään olevien hankkeiden avulla suuret ylityspaikat itärajalla laajennetaan sellaisiksi, että ne selviävät arvioidusta liikennemäärän kasvusta vuosikymmenen lopulle. Kehyspäätös ja vuoden 2016 varsinaiset hankepäätökset sitten tähtäisivät siihen, että ylityspaikkoja laajennettaisiin edelleen vastaamaan yli 20 miljoonan matkustajan liikennemääriä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)