Verkkouutiset

Pro: Henkilöstön työsuhteet turvattava uudessa rahapeliyhtiössä

Ammattiliitto Pro edellyttää henkilöstön aseman turvaamista suunnitteilla olevassa uudessa RAY:n, Veikkauksen ja Fintoton muodostamassa rahapeliyhtiössä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ammattiliitto Pron mukaan henkilöstön edustajille tulee taata paikka muutosprosessia valmistelevan integrointiyhtiön hallituksessa ja tulevan uuden rahapeliyhtiön hallinnossa sen kaikilla eri tasoilla. Henkilöstöllä tulisi olla edustus myös valmistelevissa työryhmissä.

Lisäksi uuteen yhtiöön on tehtävä sopimus, jolla turvataan henkilöstön työsuhteet julkisuudessa annettujen lupausten mukaisesti.

– Työllisyys- ja rahapelitoimijoiden henkilökunnan huomioiminen on tärkeää. Henkilöstön työsuhdeturva on taattava mahdollisimman hyvin. Tämä periaate tulee kirjata hankkeen eteenpäin viemiseksi elokuussa laadittavaan yhteisymmärryspöytäkirjaan, toteaa palvelusektorin johtaja Else-Mai Kirvesniemi tiedotteessa.

Sisäministeriön asettama työryhmä päätyi maaliskuussa esittämään RAY:n, Veikkauksen ja Fintoton yhdistämistä. Yhdistämistä on perusteltu sillä, että nykyään pelejä ei voida erotella riittävällä tavalla ja tämä heikentää kilpailukykyä ulkomaista pelitarjontaa vastaan. Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti tiistaina puoltaa rahapelitoimijoiden yhdistämistä

– Yhteistyö mahdollisimman varhaisesta vaiheesta lähtien on kaikkien edun mukaista. Nykyisissä yhtiöissä on esimerkiksi neljä eri työehtosopimusta, joiden yhteensovittaminen tulee olemaan haastavaa, Kirvesniemi kertoo.

RAY:n, Veikkauksen ja Fintoton yhdistymiseen tähtäävissä suunnitelmissa ei ole tähän asti kuultu rahapelialan henkilöstöä.

Pron puheenjohtaja Jorma Malisen mukaan uudessa yhtiössä pitää turvata henkilöstön edustus yhtiön johdossa noudattamalla kirjaimellisesti lakia henkilöstön edustuksessa yhtiön hallinnossa.

– Tämän luulisi olevan itsestään selvää, mutta valitettavasti se ei sitä ole. Hallituksen taholta on nostettu myös yleisellä tasolla esiin sen tärkeyttä, että henkilöstö otetaan entistä paremmin mukaan yhtiöiden hallintoihin ja kehittämiseen. Onko tämä tahtotila aito vai ei? Nyt on näytön paikka, Malinen painottaa.

Nykyiseen henkilöstöön sitouduttava sopimuksella

Ammattiliitto Pron esittämät huolet yhdistämisen kielteisistä henkilöstövaikutuksista on kiistetty aiemmin hankkeen valmistelijoiden toimesta. Sopimusalavastaavan Iiris Ben Aissan mukaan Pro esittää, että uuteen yhtiöön tehdään henkilöstösopimus, jolla sitoudutaan nykyisten yhtiöiden henkilöstöön.

– Sopimuksella pidättäydytään muutoin kuin luonnollisen poistuman kautta tapahtuvista vähennyksistä. Jos lupaukset pitävät paikkansa ja henkilöstön ei tarvitse aidosti pelätä työpaikkojensa puolesta, tämän pitäisi olla mahdollista, Ben Aissa arvioi.

Valtioneuvoston tiedotteen mukaan uutta rahapeliyhtiötä valmistelemaan perustettaisiin väliaikainen integrointiyhtiö. Rahapeliyhtiöt ja valtio valmistelevat elokuun aikana yhteisymmärryspöytäkirjan integrointiyhtiön työstä ja yhdistymisen valmistelun periaatteista. Tässä yhteydessä kiinnitetään huomiota rahapeliyhteisöjen henkilöstöön sekä tuottojen saajiin liittyviin kysymyksiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)