Verkkouutiset

SS: Sisäministeri huolissaan kielteisen päätöksen saavista turvapaikanhakijoista

Petteri Orpon mukaan kielteisen päätöksen saaneille turvapaikanhakijoille perustetaan palautuskeskuksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suurin osa vastaanottokeskuksista kadonneista turvapaikanhakijoista on todennäköisesti poistunut maasta, arvioi sisäministeri Petteri Orpo (kok.) Savon Sanomille.

Keskusrikospoliisin mukaan vastaanottokeskuksista on viime ja tämän vuoden aikana kadonnut noin 2 500 turvapaikanhakijaa.

– Enemmän olisin huolestunut niistä, jotka saavat kielteisen päätöksen ja eivät halua lähteä maasta. Kielteisen päätöksen saaneita tulee olemaan tuhansia, Petteri Orpo sanoo.

Kielteisen päätöksen saanut turvapaikanhakija ei ole enää oikeutettu mihinkään etuuksiin Suomessa. Jos kielteisen päätöksen saaneet eivät halua poistua maasta, vaarana on Orpon mukaan alakulttuurin syntyminen ja näiden ihmisten katoaminen ”maan alle”.

– Tällainen ilmiö pyritään estämään muun muassa perustamalla kielteisen päätöksen saaneille palautuskeskuksia, jotka olisivat tiukemmin kontrolloituja kuin vastaanottokeskukset. Myös ulkomaalaisvalvontaa on tiukennettava, jotta kadonneet pystytään saamaan kiinni.

Orpo on huolissaan myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden keskittymisestä pääkaupunkiseudulle. Hän pelkää, että jos kunnat eivät anna kuntapaikkoja myönteisen päätöksen saaneille, vaarana on maahanmuuttajien muodostamien slummialueiden syntyminen pääkaupunkiseudulle.

– En halua, että tilanne lähtee jopa turvallisuusviranomaisten käsistä, kuten Ruotsissa on käynyt.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)