HS: Sisäministeri Orpo neuvotteli Venäjän turvallisuuspalvelun kanssa pakolaiskiistasta

Sisäministerin mukaan kiistaa Venäjän kautta Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista selvitetään lähitulevaisuudessa Suomessa.

  • LKS 20160127 Sisäministeri Petteri Orpo kertoi tiistain tapaamisestaan Venäjän sisäministeri Vladimir Kolokoltsevin kanssa tiedotustilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona 27. tammikuuta 2016. Ministeritapaamisen aiheena oli Suomen ja Venäjän yhteistyö maahanmuuttoasioissa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

    Sisäministeri Petteri Orpo.

    ()

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) kävi viime viikolla neuvotteluja Moskovassa rajatilanteesta.

– On ollut tiiviitä neuvotteluja ja tapaamisia myös FSB:n johdon kanssa Moskovassa, Orpo kertoi sunnuntaina Helsingin Sanomille.

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev kertoi tapaamisista ensimmäisenä Münchenin turvallisuuskokouksen yhteydessä.

– Neuvotteluja on käyty. Suomen puolelta osallistui sisäministeri ja meitä edusti turvallisuuspalvelun johtaja ja maahanmuuttoviraston johtaja, Medvedev sanoi.

Orpo kertoi, että neuvotteluja käydään seuraavan kerran Suomessa. Hän ei täsmentänyt, mikä osapuoli edustaa Venäjää.

Sisäministeriön mukaan turvapaikanhakijoita saapui Suomen rajalle viikonloppuna noin 20 ihmisen päivävauhdilla.

Orpon mukaan Suomi haluaa neuvotteluiden kautta palata turvapaikkakiistaa edeltäneeseen käytäntöön.

– Jos Suomen rajalle tulee, pitäisi olla matka-asiakirja ja viisumi, Orpo sanoi.

Venäjää neuvotteluissa edustava tiedustelupalvelu FSB on virallisesti sotilasorganisaatio. Rajavartiosto toimii sen alaisuudessa.

Pakolaisten tulo itärajalle alkoi, kun FSB:n alaiset rajavartijat syksyllä lakkasivat tarkistamasta lähtijöiden matka-asiakirjoja aiempaan tapaan.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.