Verkkouutiset

Kokoomusmepin mukaan EU:n ei pidä ottaa Turkilta vastaan uhkavaatimuksia

Turkki on antanut EU:lle uhkavaatimuksen, jonka mukaan maalle on myönnettävä viisumivapaus tai Turkki hylkää pakolaissopimuksen EU:n kanssa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) tiivistää EU:n ja Turkin välisen pakolaissopimuksen noudattamisen ja turvapaikanhakijoita koskevan yhteistyön kahteen vaihtoehtoon:

– Nyt tässä joudutaan miettimään sitä, otetaanko Eurooppaan mieluummin viisumivapaudella turkkilaisia turisti- tai liikematkalle vai otetaanko uudestaan vastaan hallitsematon pakolaisvyöry, Sarvamaa sanoo Verkkouutisille.

Turkki on antanut EU:lle uhkavaatimuksen, jonka mukaan maalle on myönnettävä viisumivapaus tai Turkki hylkää pakolaissopimuksen EU:n kanssa. Turkin hallitus vaatii maalle viisumivapautta lokakuuhun mennessä. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä.

– Meidän on oltava realisteja. Jos Turkki ryhtyisi toimiin ja avaisi suomeksi sanottuna portit, silloin EU:ssakin pitää itse kunkin miettiä, kumpi on poliittisesti ja käytännössä parempi tilanne?

– Se, että Eurooppaan tulee vuodessa esimerkiksi 20 000 – 50 000 turkkilaista turisti- tai liikemiesviisumilla (kyse on ihmisistä, jotka tulevat vierailulle ja palaavat takaisin), vai se, että Eurooppaan tulee täysin hallitsematon miljoonien ihmisten pakolaisvyöry.

Sarvamaa on kannattanut viisumivapauden myöntämistä Turkille.

– Minä olen saanut paljon kriittistä palautetta kansalaisilta, joiden mielestä turkkilaisille ei missään nimessä pidä antaa viisumivapautta ja kuinka Sarvamaa on ihan sekaisin.

– Ihmisillä menevät tässä puurot ja vellit täysin sekaisin. Se, että Turkille myönnetään viisumivapaus, ei nimenomaan tarkoita sitä, että Eurooppaan tulee hallitsematon pakolaisvyöry. Se on ihan eri asia.

”EU:n ei pidä hötkyillä”

EU:n ja Turkin välisen pakolaissopimuksen mukaan Turkista Kreikan saarille saapuvat maahantulijat palautetaan Turkkiin. Jokaista Turkkiin palautettavaa syyrialaista vastaan Turkista siirretään Eurooppaan yksi syyrialainen.

Osana sopimusta Turkille luvattiin myös EU-jäsenyysneuvotteluiden vauhdittamista, viisumivapautta ja rahaa. Jotta Turkki saisi viisumivapauden EU-maihin, maan pitäisi täyttää siltä vaaditut 72 kriteeriä.

Pakolaissopimus on katkaissut pakolaisten virran Eurooppaan lähes kokonaan. Kun tammi- ja helmikuussa Kreikan saarille saapui vielä 2 000 maahantulijaa päivässä, kesäkuussa tulijoita oli enää 50. Heinäkuusta lähtien lukema on ollut taas nousussa.

Sarvamaan mielestä EU:n ei pidä ryhtyä arvailemaan todennäköisyyksiä vaan pitää pää kylmänä.

– EU:n ei pidä ryhtyä hötkyilemään tämän asian kanssa. EU:n ei myöskään pidä ottaa Turkilta minkäänlaisia uhkavaatimuksia vastaan. Seurataan tilannetta ja katsotaan, aikooko Turkki todella toimia vihjaamallaan tavalla.

– Mikäli tällaisia merkkejä alkaa tulla, niin sitten tätä asiaa pitää tarkastella siltä pohjalta.

Turkin viranomaiset ovat erottaneet, pidättäneet virasta tai asettaneet tutkintaan yli 60 000 sotilasta, tuomaria, opettajaa ja virkamiestä epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen. Erdogan on myös väläyttänyt mahdollisuutta kuolemanrangaistuksen palauttamiseen. Lisäksi useita mediasivustoja on suljettu ja televisio- sekä radioasemien toimilupia peruttu.

– Sen takia tämä tilanne on erittäin hankala. EU ei voi kiirehtiä tekemään minkäänlaisia lisätoimia Turkin hallituksen kanssa niin kauan kuin Turkin sisäpoliittinen tilanne on epäselvä.

– Turkin tilanne on vaarallisen lähellä diktatuuria. EU ei voi neuvotella hätäisesti tämän tason valtiosopimuksista diktatuurin kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)