Verkkouutiset

Perheen tulotaso voi heijastua lapsen sydänriskeihin aikuisena

Pienituloisten perheiden lapsilla on aikuisena todennäköisemmin suurempi vasemman sydänkammion massa, selviää tuoreesta tutkimuksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Alhainen sosiaalinen ja taloudellinen asema saattaa suomalaistutkimuksen mukaan vaikuttaa pitkäaikaisesti lapsen terveysriskeihin ja mahdollisesti altistaa myöhemmin sydänsairauksille, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa JAMA Pediatrics -lehdessä, ja sen perusteella pienituloisten perheiden lapsilla on aikuisena todennäköisemmin suurempi vasemman sydänkammion massa, mikä on yhdistetty muun muassa sydämen vajaatoiminnan vaaraan.

Myös sydänkammion diastolinen toiminta oli heikompaa pienituloisten kuin suurituloisempien perheiden jälkeläisillä.

Aiemmissa tutkimuksissa lapsuuden sosioekonominen asema on yhdistetty mm. sydän- ja verisuonitauteihin liittyviin valtimomuutoksiin, mutta sydämen vajaatoimintaan viittaavat havainnot ovat olleet vähäisempiä.

Yhdessä aikaisempien havaintojen kanssa nyt julkaistut tulokset korostavat lapsuuden merkitystä sydän- ja verisuonitautien synnyssä.

Tutkimus on osa koko maan kattavaa Lasten Sepelvaltimotaudin Riskitekijät -tutkimusta, jossa 1 900 henkilöä on seurattu 31 vuoden ajan. Seurannan alkaessa osallistujat olivat 3 – 18-vuotiaita.

Yhteydet eivät selittyneet iällä, sukupuolella, sydän- ja verisuonitautien perinteisillä riskitekijöillä tai aikuisiän tulotasolla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)