Verkkouutiset

EU:n lähellä kytevästä kriisistä varoitetaan – ”voi johtaa sotilaalliseen selkkaukseen”

Pekka Haaviston mukaan EU:n mahdollisuus on kriisinhallinnan lisäksi kriisien ennaltaehkäisyssä ja positiivisen agendan luomisessa unionin lähialueilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Balkanin niemimaan jännitteet voivat johtaa sotilaalliseen kriisiin, arvioi vihreiden kansanedustaja, ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustaja Pekka Haavisto.

– Jos katsotaan, missä seuraava EU:n lähialueella sijaitseva sotilaallinen kriisipesäke mahdollisesti on, niin ei ole kauhean kaukaa haettu, että Balkanin jännitteet voisivat jopa johtaa sotilaalliseen tai väkivaltaiseen kriisiin. Yhteiskunnat ovat siellä edelleen vaikeissa tilanteissa. Tarkoitan Serbiaa, Kosovoa, Makedoniaa ja Albaniaa, Pekka Haavisto sanoo Verkkouutisille.

Haaviston mielestä EU voisi toimia kyseisissä maissa ja ehkäistä tulevia kriisejä. Siten mahdollinen uusi kriisi Balkanilla voitaisiin välttää.

– Nato on omille jäsenilleen puhtaasti sotilaallinen puolustusratkaisu. Nato ei ole laajentanut toimialaansa esimerkiksi pakolaisuuteen, ympäristöturvallisuuteen tai muihin laajoihin turvallisuusuhkiin.

Haaviston mielestä EU:lla on puolestaan erittäin hyvät mahdollisuudet tarkastella turvallisuusuhkia laajemmin.

– Minun mielestäni EU:n mahdollisuus perustuu siihen, että se voi toimia kokonaisvaltaisesti sotilaallisella ja kriisinhallintapuolella, mutta se voi myös toimia ennaltaehkäisevästi. Tämä on sellaista toimintaa, jota Nato ei tee oikeastaan ollenkaan.

Haavisto kertoo käyneensä tänä keväänä Kosovossa työmatkalla ja kiinnittäneensä huomiota muutamaan esiin nousseeseen asiaan.

– Ensimmäinen on se, että Serbian ja Kosovon välistä vuoropuhelua pitäisi edelleen suunnitella ja kehittää. EU:lla on siinä suuri rooli. Menneen sodan katkeruuden näkyvät siinä, että yhteistoimintaa ei juuri ole.

Haavisto korostaa, että Kosovo ja Serbia ovat molemmat potentiaalisia EU-jäseniä tulevaisuudessa.

– Meidän pitäisi siksi paneutua heidän asioihinsa.

Hän sanoo yllättyneensä siitä, että Kosovon ja Montenegron välillä on ollut kähinää rajakysymyksistä.

– Tapasin myös nuoria opiskelijoita, jotka kysyivät minun mielipidettäni Suur-Albaniasta, että mitä jos Kosovo ja Albania löisivät hynttyyt yhteen.

– Tämä vaikuttaa myös Balkanin tasapainoon. Nämä ovat aika suuria muutoksia alueella.

Lisäksi Makedoniassa on ollut suuria korruptioskandaaleja, joiden seurauksena hallitukseen on kohdistunut paljon kritiikkiä.

– Tämä koko alue on turbulenssissa, ja kaikki katsovat EU:n suuntaan ja toivovat pääsevänsä EU-jäseniksi.

– Minä näen siinä huikean mahdollisuuden rakentaa rauhanomaisia yhteiskuntia sillä kannustimella, että suurin osa näistä maista tai jopa kaikki olisivat jonain päivänä EU:n jäseniä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)