Panimoliitto oluesta: Tanskan tie on meidän tiemme

Panimoliiton mukaan alkoholipolitiikkaa uudistamalla voitaisiin vahvistaa kotimarkkinaa ja kotimaista elinkeinoa.

  • LKS 20160213 // LKS 20110916 Vaahtoavaa olutta huurteisessa tuopissa. ... Ice-cold draft beer in a frosty mug. LEHTIKUVA / PEKKA SAKKI

    Panimoliiton mukaan olutveron alentamisella voitaisiin tukea työllisyyttä.

    ()

Suomen pitäisi ottaa mallia Tanskasta ja harjoittaa tehokasta elinkeinopolitiikkaa alkoholin terveyshaittojen kasvamatta, Panimoliitto toteaa blogissaan.

– Tanskassa laskettiin olutveroa 15 prosenttia rajakaupan hillitsemiseksi kesällä 2013. Vuodesta 2013 vuoteen 2014 Tanskan kotimaan olutmyynnit kasvoivat 3 prosenttia. Kotimarkkinan vahvistuessa rajakauppa Saksasta väheni.

Panimoliitto muistuttaa, kuinka Tanskassa vapautettiin alkoholimainonta kymmenen vuotta sitten ja muun muassa oluen tarjouskäytäntö normalisoitiin.

– Eli olut voi olla tarjouksessa samoin kuin mikä tahansa muukin päivittäistavarakaupan tuote – eikä sen tarvitse olla sisäänheittohoukutin 2 kk kerrallaan. Samalla poistui monipakkausten tarjouskielto. Samoja asioita myös suomalainen panimoelinkeino tavoittelee alkoholilain kokonaisuudistuksessa.

Tanskassa ei myöskään ole valtion omistamaa viinamonopolia. Olutta ja viiniä saa ostaa 16 vuotta täyttänyt, eikä kellonaikarajoja vähittäismyynnissä ole. Kauppojen ollessa auki, myös oluen myynti on sallittua.

– Myyntirajoitukset poistettiin kymmenisen vuotta sitten. Vallankumouksellistako? Ei suinkaan. Alkoholipolitiikan muutosten jälkeen alkoholin kokonaiskulutus on laskenut. Tanskalainen alkoholipolitiikka vahvistaa kotimarkkinaa ja kotimaista elinkeinoa.

Panimoliiton mukaan Tanskan esimerkki osoittaa hyvin, miten pienillä toimenpiteillä saadaan aikaan positiivinen suunnanmuutos.

– Rajakaupan vähentämiseksi ja kotimarkkinan kasvattamiseksi tulisi Suomen ottaa esimerkkiä Tanskasta ja laskea olutveroa maltillisesti 15 prosenttia kerrallaan. Rajakauppaa on mahdollista hallita ja kotimarkkinoita suosia. Näin itsekkäästi tekevät muut vapaan rajakaupan EU-maat.

Liitto korostaa, että Tanskassa laskettiin nimenomaan olutveroa.

– Olutveron alentaminen on paitsi kotimaan työllisyyden tukemista, myös osoitus tanskalaisten halusta ohjata kulutusta väkevistä mietoihin. Tanskassa väkevien osuus alkoholin kokonaiskulutuksesta on tällä hetkellä alle kuudesosa, kun Suomessa väkevien osuus on neljännes alkoholinkulutuksesta. Itse asiassa kaikkiin muihin pohjoismaihin verrattuna Suomessa juodaan eniten väkeviä alkoholijuomia.

Panimoliiton mukaan olutveron alennus paransi tanskalaisten elinkeinojen kilpailukykyä.

– Samalla se houkutteli myös osan ruotsalaisista jäämään alkoholiostoksille Saksan rajalle ajamisen sijasta jo Tanskaan. Fiksua kilpailua kuluttajista.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.