Verkkouutiset

Kehitysministeri Paatero: OECD-maiden lisättävä apua köyhimmille maille

Köyhimpien maiden saama osuus kehitysavun kokonaismäärästä on laskenut viime vuosina.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Suomi vaatii, että virallisen kehitysavun uudistustyössä on säilytettävä luotettavuus ja uskottavuus. Lisäksi painotamme avun lisäämistä kaikkein köyhimpiin maihin, totesi kehitysministeri Sirpa Paatero (sd.) OECD:n kehitysapukomitea DACin (Development Assistance Committee) korkean tason kokouksessa 15.–16. joulukuuta Pariisissa.

Kokouksen päätavoitteena oli uudistaa kehitysrahoituksen tilastointia, jotta virallinen kehitysapu (ODA, Official Development Assistance) säilyisi luotettavana ja vastaisi tarkoitustaan myös tulevaisuudessa. Yhteisen kannan ansiosta OECD ja sen jäsenmaat voivat antaa vahvan panoksen ensi vuonna käytäviin kehitysrahoitusneuvotteluihin ja edelleen syksyllä 2015 YK:ssa sovittaviin globaaleihin kestävän kehityksen tavoitteisiin.

Kokouksessa sovittiin, että virallista kehitysapua ohjataan nykyistä enemmän vähiten kehittyneille maille, joiden on vaikea saada luottoja rahoitusmarkkinoilta. Huolta aiheuttaa, että köyhimpien maiden saama osuus kehitysavun kokonaismäärästä on laskenut viime vuosina. Osallistujat korostivat virallisen kehitysavun 0,7 prosentin BKTL-tavoitetta ja vahvistivat antamansa sitoumukset.

Lisäksi päätettiin pitkien neuvottelujen jälkeen päivittää kehitysmaille annettavien lainojen tilastointia. Siirtymäkauden jälkeen lainoja lasketaan viralliseksi kehitysavuksi uusien sääntöjen perusteella.

– Suomi ei anna kehityslainoja, mutta pidämme tärkeänä köyhimmille maille annettavien luottojen joustavuutta, kuten mahdollisuutta pidempiin maksuaikoihin ja lyhennysvapaisiin vuosiin, ministeri Paatero painotti.

Kokouksessa luvattiin jatkaa muiden kuin viralliseen kehitysapuun kuuluvien tukimuotojen kartoittamista. Samoin selvitetään rauhaan ja turvallisuuteen liittyvien toimien kuulumista viralliseen kehitysapuun sekä yksityissektoria tukevan rahoituksen roolia kehityksen edistäjänä. Nämä kysymykset ovat näkyvästi esillä ensi vuonna päätettäessä uusista globaaleista kestävän kehityksen tavoitteista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)