Verkkouutiset

Nämä neljä ohjetta edistävät työstä palautumista

Luonto, rentoutuminen ja irrottautuminen työstä auttavat palautumaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työstä palautumista selvittänyt Tampereen yliopiston tutkimus päätyi neljään palautumista edistävään ohjeeseen.

Lounastauon aikana tehty puistokävely ja rentoutusharjoitus

Tampereen yliopistossa tehty tutkimus osoitti, että 15 minuutin mittaisiin puistokävelyihin ja rentoutusharjoituksiin osallistuminen lounastauon aikana oli yhteydessä parempaan keskittymiskykyyn ja vähäisempään väsymykseen iltapäivällä ennen kotiin lähtöä.

Rentoutusharjoituksiin osallistuminen oli yhteydessä myös vähäisempään koettuun stressiin. Fysiologisessa palautumisessa nähtiin muutoksia iltapäivän verenpaineessa, joka laski kaikissa ryhmissä (myös kontrolliryhmässä). Muutos oli suurinta puistokävelyihin osallistujilla.

Lyhyet tauot työssä

– Kun kysyimme, miten työntekijät ylläpitävät tai säätelevät energiatasoaan työpäivän aikana lyhyillä tauoilla, havaitsimme, että työhön liittyvät strategiat, kuten keskittyminen työtehtäviin, joista pitää, uuden työtavoitteen asettaminen ja toisten auttaminen, antavat energiaa työssä. Myös liikunta, kuten ulkoilu raittiissa ilmassa, osoittautui energisoivaksi toiminnaksi etenkin niillä henkilöillä, jotka käyttivät myös työhön liittyviä strategioita.

Yksityiselämään liittyvät toiminnot, kuten netissä surffailu, eivät osoittautuneet hyviksi keinoiksi. Kuitenkin henkilöt, joilla oli pakonomainen suhde työhön, saivat myös niistä energiaa. Energiatason onnistunut ylläpito työpäivän aikana edisti työpäivän jälkeen vapaa-ajalla tapahtunutta palautumista.

Työasioiden tunneperäinen vatvominen estää työstä palautumista

Työasioiden – sekä tunneperäinen että ongelmasuuntautunut – vatvominen vapaa-ajalla oli tutkittavien keskuudessa yleistä ja pysyvää kahden vuoden aikavälillä.

Tutkimukseen osallistuneista noin 40 prosenttia kuului tunneperäisesti vatvoviin ryhmiin, joiden työssä korostuivat sekä määrälliset että laadulliset työn vaatimukset ja heidän hyvinvointinsa oli heikompaa kuin niillä, joilla vatvominen oli vähäistä tai ongelmasuuntautunutta.

Liikunta luontoympäristössä

Liikunta luonnossa oli tärkein tekijä, jolla oli merkitystä, tutkittaessa luontoelementeille altistumista sekä työssä (kasvit, ikkunanäkymät) että kotona (ikkunanäkymät, parveke, piha) ja sen yhteyksiä työntekijöiden hyvinvointiin. Tuloksen mukaan luontoon perustuvilla vapaa-ajantoiminnoilla voidaan edistää työntekijöiden hyvinvointia.

Tulokset ilmenevät Tampereen yliopiston psykologian alan tutkimusprojektista ”Työstä palautuminen: työ- ja ympäristöpsykologisten näkökulmien yhdistäminen ”.

Tutkimusprojektia rahoitti Suomen Akatemia. Se koostui kahdesta osatutkimuksesta: kahden vuoden pitkittäistutkimuksesta 664 työntekijän keskuudessa ja interventiotutkimuksesta, johon osallistui noin 150 työntekijää ja jossa lounastauon aikana käytiin puistokävelyllä tai tehtiin rentoutusharjoitus.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)