Verkkouutiset

”Onko verohallinnossa kadonnut järki?” – talkootyön ruokaedun verotukselle täystyrmäys

Kansanedustaja pohtii, minne on kadonnut verohallinnon kohtuullisuus ohjeistuksissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä on erittäin huolestunut siitä, että verohallinto haluaa verottaa talkootyöntekijöiden ruokailua siten, että talkootyöstä etukäteen sovittu ruokaetu olisikin jatkossa veronalaista tuloa.

Kärnä viittaa Tilastokeskukseen, jonka mukaan noin 30 prosenttia suomalaisista teki vuonna 2009 vapaaehtoistyötä.

– Voisi kuvitella, että kaikkea vapaaehtoistyötä ei varmasti saada tilastoitua, Kärnä toteaa tiedotteessaan.

Kärnä muistuttaa Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry:n huomauttaneen ruokaetuuden verottamisen epäselvästä ohjeistuksesta. Talkootyössä yksi perinteinen tapa saada ihmisiä talkootyöhön on ollut houkutella ihmisiä mukaan talkootöihin esimerkiksi ilmaisella lounaalla.

– Onko verohallinnon tarkoitus ollut verottaa siis pelkästään ravintolassa tarjottava talkootyöstä erillinen ruokailu ja kuinka suuri verotulo tästä saadaan. Talkootyöllä ja vapaaehtoistoiminnalla pyörii moni yhteiskunnan tärkeä toiminto, ja jos verohallinto haluaa tämän ruokaetuuden laittaa verotettavaksi etuudeksi, ennustan harmaantalouden määrän kerrassaan räjähtävän tulevaisuudessa.

Kärnä vetoaa verohallintoon, jotta se oikaisisi ohjeistuksiaan eikä antaisi suomalaisille viestiä, että älkää tehkö vapaaehtoistyötä.

– Verohallinnossa tulisi tarkastaa tiukkoja tulkintoja ja miettiä, halutaanko vapaaehtoistyötä rajoittaa tällaisena aikana, kun se on korvaamatonta apua yhteiskunnassa. Verohallinnossa tulisi tarkastella erittäin kriittisesti ohjeistuksia, eikä hankaloittaa yleishyödyllisen työn tekemistä. Verohallinnon tulisi pohtia, onko tällaisessa ohjeistuksessa järkeä, jos se vaikeuttaa vapaaehtoisten saamista talkootyöhön.

Kärnän toteaa, että nyt piti olla byrokratian purkua, ei sen lisäämistä.

– Raja on ohjeistuksessa niin hiuksen hieno, jolloin se saattaa monen vapaayhteistyöntoimijan kummalliseen ongelmaan. Ihmisiä pitäisi saada innostettua mukaan, mutta etukäteen ei saa ruokatarjoilua mainostaa vapaaehtoistyöhön houkuttelussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)