Matti Vanhanen muistuttaa hetkestä ennen talvisotaa – "viesti naapurille pitää tehdä harkiten"

Kansanedustajan mukaan sotaharjoitukset USA:n kanssa eivät ole signaali ulkopuolelle.

  • LKS 20151214 Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Matti Vanhanen eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 14. joulukuuta 2015. Istunnossa esiteltiin valtion vuoden 2016 talousarvioesitys ja käytiin yleiskeskustelua talousarvioehdotuksesta. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

    Matti Vanhanen.

    ()

Entisen pääministerin, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhasen mukaan Suomessa keväällä järjestettävissä sotaharjoituksissa, joihin osallistuu yhdysvaltalaissotilaita, ei ole kyse ulko- ja turvallisuuspoliittisista linjauksista.

Yhdysvallat osallistuu toukokuussa maavoimien harjoitukseen noin 20 panssaroidulla ajoneuvolla. Yhdysvaltain kansalliskaarti tekee toukokuussa myös laivuevierailun Karjalan lennostoon.

– Presidentti Sauli Niinistö totesi tänään, että harjoituksissa, joihin USA osallistuu, ei luoda ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Eli näillä harjoituksilla ei lähetetä tarkoituksellisia signaaleja ulkopuolellemme. Tältä osin harjoituksia koskeva keskustelu on nyt kuitattu, Vanhanen kirjoittaa Suomenmaan blogissaan.

Vanhasen mukaan ulkopoliittisen johdon tehtävä on arvioida poliittisia asioita.

– Joskushan muiden kanssa järjestettävä harjoitus voisi tarkoituksellisesti olla myös viesti naapureille. Aikanaan omat ylimääräiset harjoituksemme lokakuussa 1939 olivat viesti, Vanhanen toteaa viitaten hetkeen ennen talvisodan alkua.

– Jos harjoittelulla haluttaisiin joskus lähettää viestejä naapureille, pitää se tehdä harkiten, suunnitelmallisesti ja päättäväisesti.

Vanhasen mukaan harjoitukset toteuttavat niitä poliittisia linjauksia, joita on tehty muun muassa ulko- ja turvallisuuspoliittisissa selonteoissa.

– Harjoittelun tehtävänä on kehittää puolustustamme ja sen yhteistoimintakykyä toisten kanssa.

Vanhanen muistuttaa, että kansainvälisen yhteistyön kehittämisessä on pitkään korostettu pohjoismaista yhteistyötä erityisesti Ruotsin kanssa, EU:n kriisinhallintayhteistyötä, Nato-rauhankumppanuutta ja transatlanttista yhteistyötä USA:n suuntaan.

– Tämänkin vuoden päätetty käytännön ohjelma toteuttaa näitä painopisteitä – eivätkä harjoitukset ole itsessään ulko- ja turvallisuuspoliittisia linjauksia. Linjaukset tehdään muualla.

Vanhasen mukaan harjoituksella saattaa olla myös ulkopoliittista signaalimerkitystä.

– Tähän liittyen herkkyys vaihtelee riippuen kansainvälisestä tilanteesta.

– Presidentin ja hallituksen yhteisen tp-utvan kannalta olennaista onkin arvioida harjoitusohjelmaa tältä poliittiselta kannalta. Siksi tp-utvan on tiedettävä ja havaittava aikaisemmasta poikkeavat merkittävät harjoitukset.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.