Verkkouutiset

Professori puolueiden arvokeskustelusta: Oikeistoradikalismille vedettiin selvä raja

Martti Häikiö muistuttaa 1930-luvun oikeistoradikalismista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Professori, historiantutkija Martti Häikiön mielestä viime aikoina on käyty todella hieno keskustelu oikeistoradikalismista ja vedetty siihen selvää rajaa.

Arvokysymykset ovat nousseet poliittisen keskustelun keskiöön, kun reilu viikko sitten Jussi Halla-aho ja hänen tukijansa ottivat haltuunsa koko perussuomalaisen puolueen johdon. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan kokoomuksen piti miettiä omaa arvopohjaansa ja hallituksessa oloa Jussi Halla-ahon käsissä olevan puolueen kanssa.

Häikiön mukaan kokoomuksen historian syvin epäonnistuminen liittyy täsmälleen samaan tilanteeseen eli arvopohjan pettämiseen.

– Vuoden 1930 vaaleissa kokoomus sai 42 kansanedustajaa. Silloin Euroopassa ja Suomessa alkoi tällainen oikeistoradikaali liike, jonka arvopohja oli erilainen, Häikiö sanoi kokoomuksen periaateohjelmaseminaarissa tiistaina.

Häikiö muistuttaa, kuinka kokoomus flirttaili oikeistoradikaalin Isänmaallisen kansanliikkeen (IKL) kanssa niin paljon, että sen kanssa mentiin vaaliliittoon.

Vuonna 1930 kokoomus sai yksin 42 kansanedustajaa. Vuonna 1933 kokoomus ja IKL olivat vaaliliitossa, mutta vaaliliitto sai kymmenen paikkaa vähemmän kuin kokoomus oli saanut yksinään vuoden 1930 vaaleissa. IKL:n loikatessa ja järjestyessä heti 1933 vaalien jälkeen omaksi 14 hengen eduskuntaryhmäkseen, kokoomus menetti tosiasiassa peräti 24 paikkaa.

– Presidenttinä oli P. E. Svinhufvud, joka hyväksyi monet niistä tavoitteista, joita oikeistoradikaaleilla oli, mutta ei hyväksynyt heidän toimintatapojaan. Hän veti laillisuudelle ehdottoman rajan.

– Minusta tässä on nyt käyty todella hieno keskustelu tästä oikeistoradikalismista ja vedetty siihen selvää rajaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)