Verkkouutiset

”Erossa häviävä vanhempi mitätöidään lapselta”

Isät lasten asialla -yhdistys kritisoi sosiaali- ja terveysministeriön esitystä uudeksi sosiaalihuoltolaiksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uudistettavan lain tavoitteena on parantaa kansalaisten yhdenvertaista kohtelua ja varhaista puuttumista. Isät lasten asialla ry:n mukaan lain valmistelu on ollut sen tavoitteeseen nähden hyvin puutteellista, sillä lakiesityksessä on unohdettu lähes täysin erolapsen tapaajavanhemman näkökulma.

Lakiesitys pohjautuu osin sosiaali- ja terveysministeriön julkaisemaan Toimiva lastensuojelu -suunnitelmaan, joka luotiin lastensuojelun selvitystyöryhmän raportin perusteella. Sysäyksen työryhmälle antoivat kahdeksanvuotiaan Eerikan kuolemaan johtaneet tapahtumat vuonna 2012.

Isät lasten asialla korostaa, ettei suunnitelmassa mainita lapsen vieraannuttamista toisesta vanhemmasta tai tapaamisten estämistä, vaikka juuri Eerikan kohtalo oli selkeä esimerkki tapaajavanhemman voimattomuudesta tämän kohdatessa lähihuoltajan tekemiä lapsen edun vastaisia toimia.

Yhdistys muistuttaa, että asiantuntija-arvioiden mukaan lasta vieraannutetaan toisesta vanhemmasta 10 prosentissa eroista, joista puolessa lasta vieraannutetaan vakavasti. Yhdistys viittaa tutkimukseen, jonka mukaan vieraannuttamiseen pitäisi suhtautua yhtä kielteisesti kuin lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

– Yleensä tapaajavanhempaan kohdistuvaa huoltokiusaamista esiintyy näitä lukuja enemmän. Näistä tiedoista huolimatta lakiuudistus ei tarjoa mitään konkreettisia toimia, joilla kyseisiin väkivallan muotoihin puututaan, jos väkivallan tekijä on lapsen kanssa asuva vanhempi. Näin lapseen kohdistuva väkivalta jää tapaajavanhemman ja lapsen taakaksi ilman lain tuomaa suojaa, yhdistys toteaa tiedotteessaan.

– Sosiaaliviranomainen tukee käytännössä ainoastaan lapsen kanssa asuvaa vanhempaa, kun taas tapaava vanhempi jää ilman tätä tukea. Tuen tulisi kuitenkin kohdistua perustuslain 6 §:n mukaan kaikkiin perheenjäseniin ja taata vanhempien yhdenvertaisuus, ja sitä kautta lapsen oikeuksien toteutuminen.

Yhdistyksen mukaan lapsen asumisosoitteen ei tulisi määrittää lapsen ”perhettä” kuten nykyään, koska se käytännössä mahdollistaa toisen erovanhemman vanhemmuuden mitätöinnin eri tavoin. Tämä mitätöinti ei aiheuta lastensuojelullista huolta, vaan tapaajavanhempi jää käytännössä yksin yrittäessään turvata lapsen oikeutta molempiin vanhempiin.

– Jos laki ilman ehdottamiamme muutoksia vahvistetaan, jäävät tuhannet lapset täysin ilman suojaa mm. vieraannuttamiselta. Yhdenvertaisuus ei toteudu tapaajavanhemman osalta vaan jättää heidät huutolaispojan asemaan, huomauttaa Isät lasten asialla ry:n puheenjohtaja Juha Järä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)